„Zde se mi zdá, že se to minulo,“ řekl ministr. „Netajím se tím, že předseda soudu musí přijmou jistá sebeomezení tak, aby veřejnost neměla pochyb o tom, že nedochází k ovlivňování.,“ uvedl ministr. Foto: MSp

Pelikán předvolal Jaroslava Bureše a uvidí, zda na předsedu Vrchního soudu v Praze podá kárnou žalobu

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO11) pozval na schůzku „někdy příští týden“ předsedu Vrchního soudu v Praze Jaroslava Bureše kvůli jeho společnému obědu s pražským advokátem Radkem Pokorným. Bude od soudce chtít vysvětlení. Situaci ministr okomentuje až po schůzce a teprve uvidí, zda na Bureše podá kárný návrh.

Ministr spravedlnosti to dnes uvedl v pořadu Českého rozhlasu „20 minut Radiožurnálu“. Na otázku, zda na Bureše podá kárnou žalobu řekl: „Uvidím“. Podle jeho slov musí společný oběd dvou právníků nejprve řešit s Jaroslavem Burešem. „Nechci říci, že bych podezíral pana předsedu z ovlivňování případů u Vrchního soudu, ale v tak vysoké funkci může takové počínání vést ke spekulacím veřejnosti. Nejsem někdo, kdo ho podezírá z nekalostí, jde o to, aby tyto spekulace nemohly vniknout,“ uvedl Pelikán.

Podle svých slov se ministr Robert Pelikán snaží dlouhodobě prosazovat důraz na etiku práce vysokých soudních funkcionářů. „Zde se mi zdá, že se to minulo,“ řekl ministr. „Netajím se tím, že předseda soudu musí přijmou jistá sebeomezení tak, aby veřejnost neměla pochyb o tom, že nedochází k ovlivňování.,“ uvedl ministr.

Na otázku, jaké závěry Robert Pelikán očekává od parlamentní komise pro reorganizaci policie, uvedl, že není členem komise a příliš ho to nezajímá. „Měl jsem tu pochybnou čest být vyslechnut a podle charakteru pokládaných otázek to ve mne nevzbudilo očekávání. Otázky byly laické, politické a úplně bez znalosti věci,“ řekl ministr spravedlnosti.

Podle jeho slov je půl roku příliš krátká doba k hodnocení práce Národní centrály pro boj s organizovaným zločinem, ale jeho námitky zatím nebyly vyvráceny. „Uvidíme, zda začnou něco nového,“ řekl ministr s tím, že zatím dobíhají věci, které vznikly před založením útvaru.

Poté se Robert Pelikán rovněž vyjádřil ke svému výroku, že ministerstvo by mělo ještě více kontrolovat exekutory. Podle jeho slov se v současnosti exekutor dočká kontroly jedenkrát za tři roky. Ministr by si přál stav, kdy „u exekutora zazvoní kontrolor jedenkrát za dva roky“. Co se týče kritiky Nejvyššího správního soudu, že ukládá exekutorům malé tresty, předložil ministr veřejnosti úvahu o kárných senátech, v nichž podle zákona zasedají ještě jiné právní profese a řízení je jednostupňové. „Víme, že jednostupňové řízení vede k mírnějším trestům,“ uvedl doslova.

Posledním bodem debaty byl zákon o státním zastupitelství, jehož novela stále bez dalšího „leží“ v poslanecké sněmovně. Na dotaz, jak si to ministr vysvětluje, uvedl, že sněmovna je živý organismus, který se mění. „Vzpomeňme na historii toho zákona, který měl asi milión verzí,“ řekl. Na otázku, zda by nebylo lepší vzít návrh zpět, jak navrhuje nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, uvedl: „Já jsem k takto pevnému rozhodnutí nedošel. Ta situace se může do voleb ještě odblokovat. I pokud se zákon nepodaří prosadit, bude to důležitý signál pro voliče, protože koaliční partneři ho měli v programu. I s mojí předchůdkyní jsme prezentovali asi pět variant, ale naši koaliční partneři se nedokázali vybrat, protože ten zákon ve skutečnosti nechtějí,“ uvedl ministr spravedlnosti.
Irena Válová