Ministr spravedlnosti Robert Pelikán Foto: MSp

Pelikán: Soudci by se měli více dívat kolem sebe a nerozhodovat s klapkami na očích

Soudci by se měli více dívat kolem sebe, aby nerozhodovali s klapkami na očích jenom jak oni si myslí, že je to nejlepší, ale trochu se dívali i na to, jak rozhodují kolegové. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) to řekl v pořadu Kauza dne Radia Impuls na otázku, která souvisela s vrácením případu exhejtmana Davida Ratha Vrchním soudem v Praze na začátek.

Pražský vrchní soud loni v říjnu zrušil v Rathově korupční kauze rozsudek kvůli nezákonným odposlechům, které u nového řízení před Krajským soudem v Praze nepůjdou použít jako důkaz. Moderátorka se v této souvislosti ministra zeptala, zda rozhodnutí Vrchního soudu nemůže snižovat důvěru v justici a jak je možné, že soudy rozhodují takto rozdílným způsobem. „V každém soudním systému je normální, že různé soudy a různí aktéři v tom systému mohou mít různé názory. Ale faktem je, že někdy si kladu otázku, zda u nás není místy ta rozhodovací praxe příliš rozkolísaná. To znamená, zda ty rozdíly nejsou příliš extrémní a zda to nesnižuje důvěryhodnost justice jako celku,“ reagoval Pelikán.

Ten zároveň připomněl, že jako ministr s tím nemůže nic dělat, ale byl by rád, kdyby se o tom začalo více mluvit.  Soudci by si podle Pelikána měli uvědomit, že „nějaká podobnost rozhodnutí je důležitým statkem sama o sobě“.

Zrušení rozsudku Vrchním soudem v Praze už Pelikán dříve kritizoval a označil ho za zvláštní. Nyní už má na stole také podnět od pražského vrchního státního zastupitelství, u něhož avizoval, že ho brzy předá Nejvyššímu soudu.

Podnět pro podání „espézetky“ již na ministerstvo poslal i sám Rath.

(epa)