Reprofoto: ČT

U soudu vyšlo najevo, že policie poslouchala Rittiga kvůli Slancovi a Rampulovi. Rittig je prý neznal.

Pražský městský soud dokončil dokazování v kauze údajného vyzrazení utajované informace z Bezpečnostní informační služby. Závěrečné řeči přijdou na řadu v úterý, soudce plánuje i vynesení rozsudku. Obviněný Ivo Rittig dnes nechal veřejně přečíst policejní dokumenty, které zdůvodňují odposlouchávání jeho telefonu i pozdější prostorové odposlechy, jež jsou stěžejním důkazem obžaloby. Oba dva uvedené důvody označil za účelové a lživé.

Z dnes přečtených policejních protokolů vyplynulo, že policie začala Rittigovi odposlouchávat telefon v souvislosti s někdejším generálním ředitelem Povodí Vltavy Janem Slancem a také kvůli činnosti pražského vrchního státního zastupitelství pod vedením Vlastimila Rampuly. Kriminalisté prověřovali teorii, že Slance dosadil do funkce lobbista Roman Janoušek a Rittig ředitele poté úkoloval ohledně toho, kdo má vyhrát jednotlivá výběrová řízení. Ohledně vrchního státního zastupitelství se podle policie Rittig bavil s někdejším náměstkem ministra vnitra Michalem Morozem o tom, že v instituci bude potřeba „uklidit“.

Z konce Rampuly si dělali srandu

Rittig obě tvrzení popřel. „Tato skutečnost je naprosto vylhaná, s žádným panem Slancem jsem se v životě nepotkal, s Janouškem jsem o tom nejednal. Je to zcela účelové kvůli odposlouchávání mého telefonu. Nikdy jsem nebyl s panem Slancem konfrontován, nikdo z policie se mě na něj neptal,“ prohlásil. Druhé odposlouchávání založené na rozhovoru s Morozem pak označil přímo za skandální. „Bavili jsme se o úplně jiné věci: hodnotili jsme informaci z tisku, že končí Rampula, takže tam bude uklízet, a dělali jsme si z toho srandu,“ popsal.

Lobbista zdůraznil, že se takto po pěti letech konečně mohl k důvodům nařízení odposlechů vyjádřit. „Neexistuje jediný konkrétní důkaz, proč bych měl být odposlouchávaný telefonicky,“ uzavřel.

Nečasovi hrozí osm let

Dnešní jednání bylo v první části neveřejné. Soudce se totiž zabýval důkazy, které podléhají utajení. Za zavřenými dveřmi se v květnu odehrávaly i výslechy svědků včetně expremiéra Nečase.

Obžaloba tvrdí, že se Rittig a někdejší poradce ministra zemědělství Tomáš Jindra v roce 2012 dověděli od šéfky premiérova sekretariátu Jany Nečasové (tedy Nagyové) a ministra zemědělství Petra Bendla (ODS), že premiér Petr Nečas (ODS) dostal od šéfa civilní rozvědky utajený materiál. Dovodili, že se týká právě jich, a Rittig proto poslal svého právníka na schůzku s Nečasovou, která prý právníkovi obsah zprávy sdělila. Podle státních zástupců pak Rittig mohl díky vynesení informace učinit kroky k zakrytí svého vlivu na státní orgány. Obžaloba vychází především z prostorových odposlechů Rittigových schůzek v pražském hotelu Ventana.

Všichni obžalovaní vinu odmítají. Nečasová trvá na tom, že nic nevyzradila, protože by tím riskovala ztrátu zaměstnání a ohrozila by Nečase, s nímž v té době měla už dlouholetý vztah. Rittigův právník David Michal uvedl, že si s Nečasovou pouze vyměňoval drby.

Nečasové hrozí v případě prokázání viny až osmileté vězení, Rittigovi, Jindrovi a Michalovi může soud uložit maximálně tři roky odnětí svobody.

(čtk)