Poslanec Štěpán Stupčuk Reprofoto: Tv Nova

Ústavně právní výbor sněmovny doplní Stupčuk z ČSSD a Petrtýl z ANO

Po odchodu Radka Vondráčka z ANO do místopředsednictva Poslanecké sněmovny a Jana Chvojky z ČSSD do čela Ministerstva pro lidská práva a menšiny, hledá ústavně právní výbor jejich náhradu. Navrženi byli Štěpán Stupčuk z ČSSD a František Petrtýl z ANO. České justici to potvrdil předseda výboru Jeroným Tejc.

Poslanecká sněmovna jejich nominace dnes posvětila.

Nejen v Senátu, ale i v Poslanecké sněmovně je nedostatek právníků. ČSSD tak víceméně nezbylo, než sáhnout po kontroverzním Stupčukovi. Ten do sociální demokracie vstoupil v roce 2005. V komunálních volbách v roce 2006 kandidoval za ČSSD do zastupitelstva městské části Praha 6 a uspěl. Mandát zastupitele obhájil v komunálních volbách v roce 2010. Následně byl v listopadu 2010 zvolen také místostarostou městské části Praha 6 pro oblast správy obecního majetku a právních vztahů.

Stupčuk se už dříve přiznal, že v únoru loňského roku způsobil pod vlivem alkoholu dopravní nehodu. Krátce po havárii přitom policistům zasahujícím na místě tvrdil, že neřídil, a odmítl dechovou zkoušku. Státní zástupce po jeho přiznání a zaplacení 150 tisíc korun nedávno jeho trestní stíhání podmíněně zastavil s dvouletou zkušební dobou.

František Petrtýl nahradil ve sněmovně teprve nedávno nynější hejtmanku Jaroslavu jermanovou. Je spolumajitelem prvoligového fotbalového klubu FK Mladá Boleslav a majitelem stavební firmy Gema MB. Po podzimních volbách stal radním Středočeského kraje za hnutí ANO.

Eva Paseková