Nejvíce obviněných bylo z řad policistů Ilustrační foto: GIBS

Chovanec: Spolupráce policie a celníků je maximálně efektivní

Statistiky ukázaly, že současný systém spolupráce celníků a policie je maximálně efektivní. Novinářům to dnes řekl ministr vnitra a místopředseda ČSSD Milan Chovanec. Úspěšnost je víc než 95 procent, citoval ministr čísla, na jejichž základě minulý týden vládní koalice odložila návrh ministra financí Andreje Babiše (ANO) na zvýšení kompetencí celní správy. Kdyby Babiš uspěl, celníci by trestné činy, které teď mohou prověřovat pouze v prvotní fázi, nepředávali policii, ale celé vyšetřování vedli sami. Česká justice má k dispozici dokument z jednání k vyšetřovacím kompetencím Celní správy.

Možnosti posílit pravomoci celní správy posuzovala pracovní skupina ministerstva vnitra, financí a Nejvyššího státního zastupitelství. „Na základě společně vypracovaných statistik se ukázalo, že ze zhruba 300 kauz, které v roce 2014 předali celníci policii, se přes 95 procent podařilo ukončit ještě v témže roce. Argument ministerstva financí o údajných průtazích při předávání spisů se nenaplnil a žádný další argument finance nepředložily,“ uvedlo ministerstvo vnitra v tiskové zprávě.

Záznam z jednání k vyšetřovacím kompetencím Celní správy naleznete zde.

Babiš považuje Chovancův postoj za politizaci problému. Je přesvědčen o tom, že rozšíření pravomocí celníků bude žádat i příští ministr financí. „O tu kompetenci usiluje ministr financí už od roku 2007. Mrzí mne, že to pan Chovanec s panem (premiérem Bohuslavem) Sobotkou zpolitizovali,“ řekl novinářům. „Jakmile přijde nový ministr financí, tak mu to paní náměstkyně dá na první poradě na stůl a řekne: ‚Toto potřebujeme‘,“ dodal Babiš.

Spolupráce celníků, policistů a státních zástupců má podle Chovance jasná pravidla a každá složka zodpovídá za jasně definovanou fázi trestního řízení. „Nesystémové suplování role policie ze strany celníků by navíc zlikvidovalo úspěšnou spolupráci v rámci Daňové Kobry,“ uvedl. Poznamenal, že návrh Babiše by stál ročně 150 milionů korun.

Podle Babiše je tomu naopak a prodělečný je současný systém. „Když celní správa všechno vyšetří a může jít za státním zástupcem, tak musí za tím policistou, který o tom neví vůbec nic a celý proces se prodlužuje a stojí to víc peněz,“ řekl.

Návrh na změnu systému spolupráce celní správy a policie, jak ho dlouhodobě prosazuje ministr Babiš, by navíc podle šéfa sněmovního klubu ČSSD Romana Sklenáka vládní koalice nestihla do podzimních voleb prosadit ve Sněmovně. Sklenák to dnes řekl ČTK.

Celní správa nedávno převzala kompetence v kontrole hazardu a daně z přidané hodnoty. Celníci se nově také podílejí na kontrolách elektronické evidence tržeb, které začaly loni v prosinci.

Celníci loni zjistili 900 trestných činů, největší podíl na tom měly poštovní zásilky zajištěné na ruzyňském letišti.

(čtk, epa)