Zákon o elektronické evidenci tržeb byl v této podobě schválen před rokem

Finanční ředitelství vydalo nové stanovisko k EET,  dodržet zákon na internetu je likvidační

Pokud by on-line obchodníci s e-shopy dodržovali zákon o EET tak, jak byl schválen poslanci, byla by to pro konkrétní internetové obchody zkáza. Že je zákon koncipován jako likvidační, uvádí doslova ve svém  nejnovějším stanovisku Generální ředitelství finanční správy. Nově bude okamžikem evidence tržby čas, kdy se obchodník dozví odepsání peněz z účtu zákazníka nebo expedice zboží.

Likvidační z hlediska technického řešení je podle stanoviska Generálního finančního ředitelství § 18 zákona, který ve svém druhém odstavci uvádí, že obchodník musí tržbu on-line nahlásit státu a vydat zákazníkovi evidovanou účtenku s povinnými údaji ve chvíli, kdy zákazník vydá příkaz k provedení tržby – pokud by tento příkaz vydán dříve. Ustanovení zákona o EET, jak bylo publikováno ve Sbírce, vypadá přesně takto:

Evidence tržeb běžným způsobem

§18 Obsah evidenční povinnosti

(1) Poplatník je povinen nejpozději při uskutečnění evidované tržby a) zaslat datovou zprávou údaje o této evidované tržbě správci daně a b) vystavit účtenku tomu, od koho evidovaná tržba plyne.

(2) Uskutečněním evidované tržby je a) přijetí evidované tržby, nebo b) vydání příkazu k jejímu provedení, pokud byl tento příkaz vydán dříve.

On-line obchodníci musí hlásit tržby, o kterých nevědí

Pro e-shopy to znamená, že na ně poslanci uvalili povinnost hlásit tržbu, o které nevědí a která se ještě nerealizovala. Na rozdíl situace, kdy zákazník je přítomen v kamenném obchodě a vydává pokyn k platbě prostřednictvím své kreditní nebo jiné karty  před obchodníkem, transakce na internetu se odehrávají prostřednictvím mnoha různých způsobů platby, o nichž se přijímací obchodník ve chvíli, kdy má podle zákona povinnost evidovat, vůbec nemusí dozvědět.

Podle Generální finančního ředitelství proto není problém s elektronickými platbami v kamenných obchodech, protože k evidování tržby dochází v okamžiku akceptace zákazníkova příkazu k platbě kartou. Na internetu je to ovšem jinak: „U platebních operací uskutečňovaných prostřednictvím internetu bez osobního styku zákazníka s prodávajícím výše uvedené transakce probíhají obdobným způsobem,“ uvádí GFŘ

Poté popisuje skutečný stav věci: „Rozdíl však je v tom, že při tomto obchodním modelu poplatník nemusí mít bezprostředně poté, co zákazník vydá příkaz k provedení platby, informaci o tom, že byl tento příkaz vydán a že došlo k odepsání platby z účtu plátce (zákazníka) a jejímu odeslání poplatníkovi. Pokud poplatník informaci nemá, pak není obvykle schopen dostát povinnostem, které jsou mu ukládány ustanovením § 18 ZoET, tj. nejpozději v okamžiku vydání příkazu k provedení platby zaslat datovou zprávu s údaji o evidované tržbě správci daně a vystavit účtenku tomu, od koho evidovaná tržba plyne,“ uvádí Generální ředitelství finanční správy.

Technické řešení znamená likvidaci obchodů

Podle schváleného zákona není dobou evidování tržby připsání peněz na účet obchodníka, ale příkaz k provedení tržby. Tím může být ovšem i dosud nezaplacená objednávka zboží. Jak vyplývá ze stanoviska Generálního ředitelství finanční správy, tak by to správně podle zákona mělo být, takže zlikvidovat některé e-shopy byl původní úmysl zákonodárce: „Poplatníkovi samozřejmě nic nebrání v tom, aby platbu v souladu se zákonem o evidenci tržeb zaevidoval už dříve, např. v okamžiku přijetí objednávky, nicméně tento postup nemusí být s ohledem na obchodní model poplatníka vždy možný, resp. zajištění plnění povinnosti evidovat tržby nejpozději v okamžiku vydání příkazu k provedení evidované tržby by znemožnilo nebo zásadně ztížilo plynulý a hospodárný výkon činnosti, např. s ohledem na vznik nákladů spojených s technickou realizací daného řešení, které by ve vztahu k rozsahu podnikání konkrétního poplatníka mohly být likvidační,“ uvádí k tomu doslova Generální ředitelství finanční správy.

Představitelé spolků sdružujících obchodníky na internetu se však již dříve vyjádřili, že technicky je tato situace neřešitelná.

Stát už mění pravidla, činnost ještě nezačala

Nyní ještě před začátkem povinnosti obchodníků evidovat elektronické tržby se Generální finanční ředitelství se proto rozhodlo sjednotit správní praxi a určit okamžik, do kterého musí obchodník evidovat tržbu na internetu. Povinnost evidovat tržby mají všichni malo a velkoobchodníci včetně e-shopů od 1. března 2017.

Na rozdíl od poslanci schváleného zákona  rozhodl státní úřad stanoviskem takto:

Finanční a Celní správa bude v případech, kdy poplatník není schopen splnit evidenční povinnost v okamžiku stanoveném v § 18 odst. 2 písm. b) ZoET, akceptovat postup, kdy poplatník zašle správci daně údaje o evidované tržbě a vystaví účtenku tomu, od koho evidovaná tržba plyne, nejpozději v okamžiku, kdy se dozví o tom, že došlo k odepsání platby z účtu plátce (zákazníka) a jejímu odeslání poplatníkovi.

V případě, že tomuto okamžiku předchází expedice zboží nebo poskytnutí služby zákazníkovi, je poplatník povinen zaslat správci daně údaje o evidované tržbě a vystavit účtenku tomu, od koho evidovaná tržba plyne, nejpozději k okamžiku expedice zboží nebo poskytnutí služby zákazníkovi. To neplatí v případě, že je zboží expedováno nebo služba poskytnuta ještě před okamžikem vydání příkazu k provedení platby.

Pro účely aplikace tohoto stanoviska se rozumí:

– expedicí zboží okamžik vypravení zásilky poplatníkem nebo předání zásilky k přepravě,

– poskytnutím služby umožnění zahájení poskytování služby nebo její okamžité poskytnutí (podle toho, co nastane dříve).

Zákon o elektronické evidenci tržeb byl v této podobě schválen právě před rokem 10. února 2016 hlasy 105 poslanců ČSSD, ANO 11 a KDU-ČSL, 2 poslanci Úsvitu a 3 nezařazenými. Pouze tři poslanci ze všech hlasovali proti zákonu. Ostatní strany jako KSČM, ODS a TOP09 se hlasování zdržely nebo se jejich poslanci vůbec nepřihlásili k hlasování, jak vyplývá z databáze poslanecké sněmovny.

Irena Válová