Dnes už minulá Poslanecká sněšmovna Foto: archiv

Poslanecká komise pro změnu Ústavy nebude. Odmítáme salámovou metodu, hřímal Filip

Hlasování o zřízení Stálé komise Poslanecké sněmovny pro ústavu a mezinárodní smlouvy nakonec skončilo nezdarem. Poslanci bod přerušili. Na zřízení komise, která by i s odborníky diskutovala o možných změnách ústavy, už je podle odpůrců návrhu pozdě.

Podle poslance Zdeňka Soukupa (ANO) je diskuze o revizi Ústavy potřebná zejména proto, že v posledních letech dochází ve světě k významným změnám. „Střetáváme se s realitou migrační krize. Terorismus otřásá nadějí na soužití dvou kultur – evropské a islámské. Rozpory se vyhrocují i uvnitř ekonomicky vyspělých zemích, mezi které patříme i my. Snižuje se porodnost, populace stárne. Přibývají mladí –  zdraví lidé, kteří parazitují na vyspělém sociálním systému. Hrozí jeho kolaps,“ uvedl poslanec, podle kterého je dnes i co se týče mezinárodních smluv „solidarita a humanita garantována bez požadavku na odpovědnost ze strany příjemce“.

Po navrhovateli zřízení komise si vzal slovo šéf komunistů. Připomněl, že ve sněmovně je už delší dobu „zaparkováno“ několik ústavních zákonů. „Vůbec, ale vůbec žádným způsobem se nezaobíráme tím, jakým způsobem je potřeba jednat o Ústavě České republiky. Salámová metoda, to je ono! To by někomu šlo. Máme jeden návrh zákona ve druhém čtení, ústavního zákona, novelu ústavy tedy, a to bod číslo 19. Máme devět ústavních zákonů v prvním čtení. Ani jeden jsme nezačali projednávat. Řazení, tak jak jsme byli svědky dnes ráno nebo dnes odpoledne, těch bodů je katastrofální, katastrofální,“ řekl Vojtěch Filip.

Předseda KSČM a právník Vojtěch Filip Reprofoto: ČT
Předseda KSČM a právník Vojtěch Filip Reprofoto: ČT

Podle šéfa KSČM by zřízení komise na půdě sněmovny také mělo tu vadu, že přizvává odborníky, ale jde o orgán Poslanecké sněmovny a tak by byla svazována tím, že by o její činnosti rozhodovali poslanci. Aktuální bude tato diskuze podle Filipa až pro novou sněmovnu. „Protože to, co se odehrává okolo Ústavy ČR, je podle mého soudu po 25 existence spíš atak na ústavní práva než její, řekl bych, hodnocení a posílení Ústavy jako vrcholu zákonů a pravidel v České republice,“ uzavřel své vystoupení Filip.

Zřízení komise odmítla jako „pozdní lítost“ i poslankyně a exministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO). „Nikdy jsem si nedělala iluze o tom, že by podvýbor pro Ústavu ústavněprávního výboru měl takovou prestiž a takové kompetence, jaké by mohla mít ta kvazistálá komise,“ uvedla s tím, že je ale rovněž pro to, aby komisi zřídila další sněmovna. Roman Sklenák z ČSSD pak kontroval, že na začátku volebního období měla sociální demokracie o zřízení komise zájem, ale ANO to odmítalo.

Proti návrhu se pak postavil i ministr pro lidská práva a menšiny Jan Chvojka (ČSSD). „Do konce volebního období máme devět měsíců. V těch devíti měsících budeme mít, nemyslím si, že nějak extra dlouhé, ale budou prázdniny a bude volební kampaň. To znamená, pokud dneska zřídíme stálou komisi, tak budeme volit členy komise za měsíc, předsedu komise za měsíc. Opravdu chceme zřizovat komisi na tak krátkou dobu právě teď, prakticky před volbami?“ tázal se do pléna. Chvojka také loni začal s pořádáním kulatých stolů, kde odborníci diskutují právě o možných změnách Ústavy.

Poslanci nakonec projednávání bodu skončili přerušením schůze.

(epa)