Za posudky v kauze Kramný padla podmínka. Foto: archiv

Nejvyšší soud zamítl dovolání Kramného. Policie obvinila znalce z jeho případu

Nejvyšší soud podle důvěryhodných zdrojů České justice zamítl dovolání Petra Kramného z důvodu zjevné neopodstatněnosti. O odmítnutí je přesvědčena i advokátka Kramného Jana Rejžková, která již připravuje ústavní stížnost. Policie dnes zároveň obvinila soudní znalce Radka Matlacha a Igora Farkaše, kteří svědčili v procesu s Petrem Kramným jako znalci obhajoby, z křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku. Napsal to server iDNES.cz.

„V případě uznání viny jim hrozí tresty v rozmezí od šesti měsíců do tří let,“ sdělila serveru mluvčí Okresního státního zastupitelství Barbora Zajícová.

Matlach webu řekl, že ho dosud nikdo nevyslýchal a nikdo se ho na nic neptal. „Jinými slovy neproběhlo řádné vyšetřování. Mám právo se jako každý jiný občan vyjádřit k obvinění před zahájením trestního stíhání, což mi bylo upřeno,“ řekl Matlach, který čelí problémů i kvůli posudku v jiném sledovaném případu. Spolu s Jiřím Závodským došli k závěru, že bývalá zdravotní sestra Věra Marešová vraždila v nemocnici v Rumburku pacienty draslíkem. Jejich posudek ale další znalci vyvrátili a Marešová byla osvobozena.

Kramný, který byl odsouzen za vraždu manželky a dcery k 28 letům, je stále ve vězení. I to potvrzuje odmítnutí dovolání Nejvyššího soudu.

Rejžková nyní proto připravuje ústavní stížnost, kterou zřejmě podá do tří měsíců. Nejvyšší soud v Brně o dovolání rozhodl minulý týden. Výsledek ještě nesdělil. Soudci vypracovávají odůvodnění, poté své rozhodnutí i se spisem předají Krajskému soudu v Ostravě, který zajistí doručení účastníkům řízení. Nejvyšší soud většinou dovolání v trestních kauzách odmítá.

„Téměř na 100 procent jsem přesvědčena, že soud dovolání zamítl. S klientem jsem naposledy hovořila v pátek, a to ještě stále vykonával trest odnětí svobody,“ řekla. Dodala, že pokud by soud dovolání vyhověl, předchozí rozsudky by zrušil, měl by být Kramný z vězení propuštěn. Teprve pak by soud mohl opět řešit jeho vzetí do vazby. Nic z toho se ale nestalo. Proto je Rejžková přesvědčena, že dovolání bylo zamítnuto.

„Jsem zvědavá na odůvodnění. Brala jsem dovolání jako formální krok, abych mohla podat ústavní stížnost,“ dodala. Její text už připravuje. Podá ji v polovině roku. Nyní musí asi měsíc čekat na doručení rozhodnutí Nejvyššího soudu. „Pak mám na podání stížnosti dva měsíce,“ řekla.

Brněnská policie už také odložila trestní oznámení na neznámého pachatele, které podal loni v dubnu Spolek Šalamoun. Poukazoval na údajnou manipulaci se vzorky tkání zemřelé manželky Petra Kramného Moniky. Na snímcích těchto vzorků byla postavena část obžaloby. Spolek proti odložení podal stížnost. Stejně učinila i Rejžková.

Kramný byl odsouzen za to, že v roce 2013 na dovolené v Egyptě zavraždil elektrickým proudem svou manželku a dceru. Rozsudek už je pravomocný, Vrchní soud v Olomouci jej potvrdil. Kramný vinu od počátku popírá. Opírá se především o fakt, že podle egyptských úřadů šestatřicetiletá žena a osmiletá dívka zemřely na následky dehydratace nebo otravy. Po převozu těl čeští znalci došli k závěru, že oběti zemřely po zásahu elektrickým proudem. Potvrdil to i revizní znalecký posudek.

(epa, čtk)