Dnes už minulá Poslanecká sněšmovna Foto: archiv

Poslanci podpořili zavedení renty pro bývalé ústavní soudce

Bývalí ústavní soudci možná budou při splnění určitých podmínek pobírat rentu. Předpokládá to poslanecká novela, kterou v dnešním úvodním kole podpořila Sněmovna. Předlohou by také vzniklo kolegium emeritních ústavních soudců jako poradní orgán Ústavního soudu. Nyní ji posoudí ústavně-právní výbor.

Bývalí ústavní soudci, kteří byli ve funkci aspoň polovinu období a splnili by i další předpoklady, by měli podle předlohy nárok na třetinu platu. Předkladatelé z řad TOP 09 a Starostů, ODS a ČSSD poukazují na to, že ve středoevropských zemích jsou příspěvky běžné.

Emeritní ústavní soudci, kteří by měli nárok na rentu, by tvořili kolegium v čele s nejstarším z nich. Využily by se tak podle autorů novely zákona o Ústavní soudu jejich odborné a morální kvality a zajistilo by se jejich důstojné postavení po ukončení funkce.

Kolegium a emeritní soudci by ze zákona spolupracovali s Ústavním soudem například při publikační činnosti, při konferencích a přednáškách, konzultovali by odborná stanoviska a spolupracovali by při výuce justičních čekatelů a vzdělávání soudců. Dávali by připomínky k návrhům změn ústavy a ústavních zákonů.

(čtk)