Podle předsedy BOS Jaroslava Štefce, bývalého vysokého úředníka ministerstva obrany, hnutí usiluje o "sjednocení občanů České republiky Reprofoto: ČT

Bývalí vojáci či policisté založili nové politické hnutí BOS

Podzimních sněmovních voleb se chce zúčastnit nové politické hnutí Bezpečnost, odpovědnost, solidarita (BOS). Mezi zakládajícími členy jsou především bývalí vojáci a příslušníci bezpečnostních sborů. V politice chtějí řešit hlavně otázky bezpečnosti, ochrany hranic před nelegální migrací nebo posílení armády a bezpečnostních sborů. Představitelé nového hnutí to dnes řekli na tiskové konferenci.

Podle předsedy BOS Jaroslava Štefce, bývalého vysokého úředníka ministerstva obrany, hnutí usiluje o „sjednocení občanů České republiky, kteří si uvědomují současné ohrožení České republiky vyplývající zejména z chaosu v mezinárodních vztazích, z šíření mezinárodního terorismu, islámského radikalismu, nelegální migrace, kybernetických hrozeb a hrozeb masových epidemií“.

Jedním z cílů hnutí je podpořit kandidaturu Miloše Zemana na prezidenta.

Program hnutí chce podporovat opatření, která pomohou zajistit „spolehlivou ochranu a obranu územní celistvosti a svrchovanosti“ ČR. Počítá mezi ně trvání na platnosti takzvaných Benešových dekretů, zabránění nelegální migraci na české území, eliminaci ideologických projevů radikálního islámu nebo zvýšení schopností české armády podstatným růstem počtu vojáků v bojových útvarech na úkor armádních úředníků.

Dalšími body programu jsou třeba zdanění výnosů z církevních restitucí, boj s korupcí, přijetí zákona, který by vytvořil podmínky k zavedení pracovní povinnosti vězňů, nebo prosazování potravinové soběstačnosti ČR.

Štefec uvedl, že v současné době má hnutí přes 50 členů, ti vytvářejí krajské rady a místní organizace. „Pokud vím, tak v současné době je řádově několik set zájemců o členství v našem hnutí,“ poznamenal. Dodal, že hnutí má ambici kandidovat do sněmovních voleb ve všech krajích. Financování hnutí je zatím zajištěno z osobních darů. „Počítáme samozřejmě s tím, že budeme hledat sponzory tak, jak to dělají všechny politické strany a hnutí,“ dodal.

(čtk)