Vlastimil Matula se svým obhájcem Lukášem Trojanem na archivní fotografii Foto: Eva Paseková

Exsoudce Matula dostal opět podmínku za nadržování zlodějům, rozsudek má za skandální

Exsoudce Vlastimil Matula je vinen z nadržování zlodějům. Obvodní soud pro Prahu 2 tak rozhodl už napodruhé, když předchozí rozsudky Obvodního a Městského soudu v Praze ze stolu smetl Ústavní soud a případ vrátil na začátek. Soudkyně Mária Petrovková nyní Matulovi uložila roční podmíněný trest s dvouletou zkušební dobou. „Rozsudek je absolutně skandální, soud nerespektoval nález Ústavního soudu,“ řekl České justici po jednání Matula, který se na místě odvolal.

Podle verdiktu Matula s kolegou Vladimírem Chrásteckým při své stáži na ministerstvu zmanipulovali řízení o podnětech k podání stížností pro porušení zákona tak, že někdejší ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová přerušila v červnu 2010 výkon trestu Josefu Blažkovi a Rudolfu Tesárkovi Ti byli odsouzeni k desetiletému vězení za krádež 74 milionů korun z auta bezpečnostní agentury u Hořic na Jičínsku.

Podle Petrovkové Matula Kovářovou k podání „SPZ“ doslova „vmanipuloval“. Proti původnímu rozsudku nyní Petrovková hovoří o přímém úmyslu, který podle ní vyplývá už z původních důkazů. „Nález  Ústavního soudu je napsaný jednoznačně, důkazy byly rozebrány tak, že v podstatě nic nedokazují. Paní soudkyně si ale trvá na svém a nyní usoudila, že bylo jednáno v přímém úmyslu, což původně nezaznělo. To je špatně, najednou se to začalo vykládat úplně jiným způsobem a paní soudkyně vlastně říká, že Ústavní soud to celé vůbec nepochopil,“ myslí si Matula, který kvůli kauze přišel o talár a nyní se soudí o doplatek mzdy.

O stížnosti původně rozhodovala referentka ministerstva, která podání zamítla. Spis pak podal Matula, který doporučil stížnost podat ve prospěch obou odsouzených.
Ústavní soud také uvedl, že exministryně Kovářová měla s podáváním „espézetek“ jako advokátka bohaté zkušenosti. To se podle Petrovkové neprokázalo. „Svědkyně Kovářová zdůraznila, že je advokátkou 25 až 30 let, ale za celou tu dobu se se stížností pro porušení zákona potkala asi v pěti až deseti případech. Z toho se dá dovodit, že žádné velké zkušenosti neměla,“ podotkla.
Jako trestní soudce si podle soudkyně musel být Matula vědom, že neměl pro zloděje navrhovat přerušení trestu, protože musel vědět že ve věci trvají zákonné vazební důvody.

Čtěte také: Oživení funkce soudce Matuly? Odborníci si lámou hlavu, jak dál

Soudkyně uvedla, že nález Ústavního soudu plně respektuje a že doplnila dokazování v tom směru, jak ÚS uložil. Soud ale i tak znovu dospěl k závěru, že vina Matuly je prokázána.
Už při minulém stání hovořil o nerespektování nálezu ÚS Matulův obhájce Lukáš Trojan, když z téhož obvinil státního zástupce.

Původně Matula dostal trest 18 měsíců se zkušební dobou na tři roky. Podle Petrovkové nyní soud ukládá nižší trest i s ohledem na to, že řízení již nějakou dobu trvá a jinak je Matula bezúhoný. Někdejší kladenský soudce výši trestu nechápe. „Byl mi snížen trest a zkrácena zkušební doba, ale po zrušení rozsudku Ústavním soudem mi zbývalo pět měsíců, takže nynější trest je nadsazený,“ kroutí hlavou Matula.

Eva Paseková