Nejvyšší soud nyní řeší stížnost ministra spravedlnosti v kauze Rath Reprofoto: ČT

NS přerušil řízení ve sporu o Rathovy poslanecké náhrady, čeká na skončení trestního řízení

Nejvyšší soud (NS) se zatím nevyjádří ke sporu o poslanecké náhrady mezi Sněmovnou a Davidem Rathem obžalovaným z korupce. Dovolací řízení je přerušené do skončení trestního řízení vedeného proti Davidu Rathovi, sdělila mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Alena Novotná.

Justice pravomocně přiznala Rathovi právo na doplacení náhrad 280.000 korun za dobu, kterou strávil ve vazbě. Loni v dubnu potvrdil rozhodnutí obvodního soudu také Městský soud v Praze, podle nějž dolní komora rozhodla o zkrácení náhrad v podstatě svévolně. Následovalo dovolání Sněmovny.

Rath strávil ve vazbě po svém obvinění z korupce déle než rok, byl nepravomocně odsouzen k 8,5 roku vězení, ovšem Vrchní soud v Praze kvůli výhradám k odůvodnění odposlechů rozhodnutí zrušil.

Znovu by měl trestní kauzu řešit Krajský soud v Praze. Ještě předtím ovšem musí Nejvyšší soud rozhodnout o stížnosti pro porušení zákona, kterou proti rozhodnutí vrchního soudu podal ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Verdikt se očekává ve středu.

„Šlo mně o to, aby Sněmovna přistupovala ke každému stejně, neboť cestovní náhrady vyplácí i všem funkcionářům, kteří přitom mají služební vozy s řidiči. Sněmovna uplatňovala dvojí metr,“ uvedl již dříve ke sporu o náhrady Rath

Sněmovna argumentovala proti Rathově žalobě mimo jiné tím, že požadavek je v rozporu s dobrými mravy. Podle Obvodního soudu pro Prahu 1 se ale Rath domáhal nároku, který mu zákon přiznával.

Rath dostával po celou dobu strávenou ve vazbě plat poslance v plné výši. Sněmovna mu také hradila výdaje na odborné a administrativní práce, na asistenta, telefonní poplatky a internet a také příspěvek na kancelářský materiál včetně nájemného za regionální kancelář poslance v jeho volebním kraji a její vybavení. Nevyplácela mu však takzvané víceúčelové paušální náhrady na reprezentaci, stravu a dopravu.

(čtk)