Íránec s českým občanstvím Shahram Abdullah Zadeh by měl být podle obhájců propuštěn okamžitě z vazby. Reprofoto: ČT

Podnikatel Zadeh zůstane ve vazbě, rozhodl krajský soud

Podnikatel Shahram Abdullah Zadeh zůstane ve vazbě, Krajský soud v Brně vyhověl stížnosti žalobce a rozhodnutí městského soudu o propuštění Zadeha z vazby zrušil. Uvedla to mluvčí krajského soudu Eva Sigmundová. Zadeh je obžalovaný z daňových úniků, ve vazbě je ale kvůli ovlivňování svědka.

O propuštění Íránce s českým občanstvím z vazby rozhodl městský soud nepravomocně v první polovině dubna, stížnost proti tomu podali jak státní zástupce, tak Zadeh. Jak Sigmundová uvedla, Zadeh ji podal z několika důvodů a mezi hlavní podle ní lze zařadit to, že důvody pro vazbu podle něj vůbec nevznikly a byl do ní vzatý bez dostatečných podkladů. Zadeh ve stížnosti podle ní trval na tom, že vzetím do vazby byly porušeny jeho základní práva.

„Krajský soud zrušil usnesení městského soudu. Podle krajského soudu vazební důvody obviněného trvají. Zároveň zamítl stížnost obviněného,“ uvedla mluvčí. Doplnila, že proti tomuto rozhodnutí není možný žádný opravný prostředek.

Zadehova advokátka Alena Kojzarová ČTK řekla, že soud shledal důvod vazby útěkové, a proto jejího klienta z vazby nepustil. „Odůvodnění považujeme za absurdní. Podle stejné logiky by musela být ve vazbě každá osoba, která je trestně stíhána,“ uvedla obhájkyně. Doplnila, že rozhodnutí nemá oporu v zákonu a je projevem libovůle.

Zadeh se před krajským soudem zpovídá z miliardových daňových úniků. Kromě Zadeha v kauze figuruje dalších 14 lidí. Podle obžaloby šidili stát při dovozu pohonných hmot. Celkovou škodu vyčíslili vyšetřovatelé na 2,5 miliardy korun.

Kvůli daňové kauze strávil Zadeh ve vazbě 22 měsíců. Pak se dostal na svobodu díky kauci 150 milionů korun. Loni v prosinci jej ale brněnský městský soud poslal opět do vazby kvůli podezření z ovlivňování svědka. Spolu s ním policie obvinila dalších pět lidí. Hlavní líčení v tomto případě ještě nezačalo.

Zadeh vinu popírá. Tvrdí, že kauza má jen vytvořit u veřejnosti iluzi boje proti daňovým únikům.

(čtk)