Účastníci konference Svazu měst a obcí Archivní foto: SMO

Pracovní skupina má přinést návrh na zjednodušení převodů majetku

Pracovní skupina složená ze zástupců ministerstev financí a zemědělství spolu s obcemi připraví návrh ke zjednodušení převodů nepotřebného majetku ve veřejném zájmu. Na založení pracovní skupiny se dnes dohodla vláda se Svazem měst a obcí (SMO).

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) po jednání řekl, že výsledkem práce by měl být legislativní návrh, který zjednoduší převody z obcí na stát i naopak. Připraven by měl být pro zákonodárce, kteří nastoupí do Sněmovny po říjnových volbách.

„Mohl by být schválen hned na začátku mandátu příští Sněmovny,“ uvedl Sobotka. Podle předsedy SMO a starosty Kyjova Franiška Lukla by měla v převodech majetku, například pozemků pod kulturními domy, fungovat určitá reciprocita. Ministři se zástupci obcí hovořili také o nových pravidlech pro noční klid, s ministerstvem vnitra chtějí diskutovat o pružnějších cestách, jak informovat občany o akcích, které by je mohly rušit po 22:00, než jsou obecné vyhlášky.

Lukl po zhruba hodinovém jednání se zástupci vlády kabinetu poděkoval za finance, které schválil minulý týden společně s rozhodnutím o navýšení platů ve veřejné sféře. V souvislosti s rozpočty obcí ve Strakově akademii zazněl slib dotačního programu pro opravy silnic v obcích pod 3000 obyvatel, který by měl vzniknout na ministerstvu pro místní rozvoj. Kabinet se bude také zabývat výhledem pro financování meziobecní spolupráce poté, co Česká republika přestane mít nárok na evropské dotace. Zatím jsou tak z evropských fondů placeny společné administrativní kapacity obcí.

(čtk)