Soud opakovaně potvrdil nárok exředitele ŘSD Haly na ušlý zisk Foto: ODS

Soud Halu zprostil viny v kauze pronájmu odpočívadla. VSZ podle něj trvá na tom, že je země placatá

Obvodní soud pro Prahu 4 dnes zprostil obžaloby bývalého výkonného ředitele Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Michala Halu i další obžalované v případu údajného uzavření nevýhodných smluv na pronájem odpočívadla Černá studánka na dálnici D1 na Vysočině. Podle verdiktu nebylo prokázáno, že se skutek stal. Rozsudek není pravomocný, žalobce se proti němu odvolal, a případem se tak bude zabývat ještě pražský městský soud.

„Dnešní rozhodnutí soudu je pro mne překvapením a přiznám se, že po bezmála šesti letech překvapením příjemným. Nedoufal jsem, že soud bude mít odvahu shodit ze stolu i poslední zbytek tzv. kauzy ŘSD a i počtvrté rozhodnout o mé nevinně a dát mi tak za pravdu v tom, co trpělivě říkám celých těch šest let – tedy, že tato kauza žádný trestně právní rozměr nikdy neměla. Dnešní rozsudek je však nepravomocný, Vrchní státní zastupitelství v Praze se podle mého očekávání na místě odvolalo a setrvává ve svém postoji, že Země je placatá. Já i nadále věřím, že Země je kulatá, nicméně ke všem okolnostem se vyjádřím až ve chvíli, kdy bude k dispozici pravomocný rozsudek.“ řekl Hala České justici.

Kromě Haly jsou obžalováni Tomáš Moc, Michal Souček a Radomír Vybíral. Podle státního zástupce nechtěli umožnit, aby na dálničním odpočívadle mohl podnikat někdo jiný. Na základě posudku posledního obžalovaného, znalce Ladislava Frgala, muži údajně připravili nevýhodné smlouvy.

Hala je podle obžaloby podepsal v roce 2010, kdy už ale nebyl výkonným ředitelem státní firmy. Podle obžaloby Hala za tuto službu přijal od Vybírala úplatek a zařídil, aby se na smlouvy dostala potřebná razítka a aby byly dokumenty uloženy v ŘSD. Státu prý vznikla škoda zhruba 3,3 milionu korun.

Čtěte také: Kauza Michala Haly: Podivný případ s dětskou pornografií a pochybnosti nad postupem policie

Všichni obžalovaní to ale odmítají. Hala dnes zopakoval, že si podpis smluv nevybavuje. Nevyloučil to, že je mohl podepsat po odchodu z funkce výkonného ředitele při dodělávání administrativy z předchozího období. Upozornil ale na to, že jde o běžný postup. Smlouvy jsou navíc podle něj v pořádku a není na nich nic podezřelého.

Už dříve totiž exředitel uvedl, že podnikatelé před uzavřením smluv žádný nájem neplatili. Poté naopak zaplatili určitou částku zpětně a nově začali platit pravidelné nájemné, které je dva a půlkrát vyšší než cena v místě obvyklá. Žádná škoda tak státu nevznikla.

„Je zřejmé, že nemohlo dojít ke vzniku žádné škody,“ souhlasil dnes předseda trestního senátu Dušan Doubek. Na tom, že cena ve smlouvě převyšovala výši obvyklého nájemného, se totiž shodly i další posudky. „Provedeným dokazováním nebylo prokázáno, že by jednáním obžalovaných byla způsobena jakákoliv škoda,“ uvedl soudce.

Stejně se podle něj neprokázalo, že by Hala přijal úplatek. „V průběhu hlavního líčení nebyl předložen jediný důkaz, že by někdo předal nebo převzal úplatek,“ dodal.

Hala dnes uvedl, že celá kauza kolem ŘSD je účelově vytvořena tak, aby ho kriminalizovala. Hala byl už v minulosti obviněn ve dvou případech, týkajících se pronájmu odpočívadel u obcí Klimkovice a Vrážné, Nejvyšší státní zastupitelství stíhání Haly a dalších zrušilo.

(epa, čtk)