Zasedání komise k únikům ze spisů v roce 2016 Foto: Eva Paseková

Komise k únikům informací navrhne posílení kontrolních mechanismů OČTŘ

Sněmovní komise k únikům ze spisů bude v závěrečné zprávě navrhovat posílení kontrolních nástrojů vůči orgánům činným v trestním řízení. Podle statistik, které poslanci dostali, počet úniků v posledních letech roste. V roce 2014 se inspekce bezpečnostních sborů zabývala 37 případy, loni 52 a za polovinu letošního roku 21.

Novinářům to po dnešním pátém jednání komise řekl její předseda Martin Plíšek (TOP 09). Komise dnes vyslechla ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), novináře Janka Kroupu, bývalého náměstka GIBS Dušana Brunclíka a policejního prezidenta Tomáše Tuhého. Poslanci se znovu sejdou v úterý, kdy mají v plánu další výslechy. Přijít by měl například premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Chovanec novinářům po jednání řekl, že považuje úniky z policejních spisů do médií za velký problém. Podle něj některá média získávají hlubší vhled do různých kauz, což může poškodit obviněné, protože se nakonec může ukázat, že jsou nevinní. Úniky označil za velkou bolest nebo rakovinu celého systému.

Tuhý uvedl, že poslance seznámil s tím, jak funguje systém trestního řízení a jak jsou spisy chráněny. Podle Chovance je systém nastaven správně, musejí se však uvnitř nastavit lepší dozorové mechanismy. Cílem policie podle Tuhého je, aby byl systém nastaven tak, aby se úniky nestávaly. Kromě policistů by měli být kontrolováni také státní zástupci, míní Tuhý.

Členové komise se podle Plíška dozvěděli znepokojující informace zejména od Kroupy, který novinářům řekl, že se ho komise ptala na fungování skupiny kolem novináře Marka Přibila, jakým způsobem tato skupina získávala informace a jak je dál vytvářela. Podle Kroupy Přibyl měl a má skupinu lidí, kteří mu informace opatřovali a v některých situacích vytvářeli kompromitující materiály na některé oponenty.

Hlavním impulzem pro zřízení komise byly uniklé nahrávky Přibila, na kterých se s exministrem financí a předsedou ANO Andrejem Babišem bavili o zveřejňování kompromitujících materiálů. Přibil před poslanci vypovídal před týdnem a komise si ho chce pozvat ještě jednou, aby se vyjasnily nesrovnalosti mezi jeho výpovědí a výpověďmi dalších svědků.

Kromě Sobotky by měl před komisí vypovídat také olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan, policista Vladimír Šibor, který vede speciální útvar zabývající se odposlechy a sledováním lidí, nebo šéf protidrogové centrály Jakub Frydrych. Poslanci také budou chtít vyslechnout bývalé policisty, kteří údajně s Přibilem spolupracovali.

Komise dnes také obdržela první analýzu, která se týkala toho, zda je nepravdivé svědectví před poslanci trestným činem. Podle Plíška je z analýzy zřejmé, že nepravdivá informace před vyšetřovací komisí je trestným činem. Komise také usnesením vyzvala ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) a Nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, aby zbavili některé podřízené mlčenlivosti, aby mohli být před komisí vyslechnuti.

(čtk)