Nejvyšší správní soud v Brně Foto: NSS

U NSS jsou dvě stížnosti spjaté s firmou FAU, hájí postup úřadů

U Nejvyššího správního soudu (NSS) momentálně čekají na rozhodnutí dvě kasační stížnosti spjaté s firmou FAU, o které bývalý ministr financí Andrej Babiš (ANO) hovoří na nedávno zveřejněné nahrávce. Jednu stížnost podalo Odvolací finanční ředitelství, druhou Generální ředitelství cel,vyplývá ze soudních databází.

Úřady ve stížnostech hájí svůj postup vůči firmě, která následně skončila v insolvenci a konkurzu. Krajský soud v Ostravě v minulosti rozhodl ve prospěch firmy a rozhodnutí finanční správy i celníků zrušil.

Jednu kasační stížnost obdržel NSS v červenci, druhou v srpnu, zatím podle mluvčí soudu Sylvy Dostálové nelze předjímat, kdy padne rozhodnutí.

Ve sporu s celníky jde o dodatečné platební výměry na spotřební daň z minerálních olejů za květen a červen 2013. Firma FAU oleje dovezla z Rakouska. Rozhodnutí krajského soudu označuje úřední postup za absurdní a formalistický.

Další větev sporu se odvíjí od zajišťovacích příkazů vydaných Speciálním finančním úřadem. Podle Hospodářských novin úředníci po firmě FAU v podstatě vymáhali DPH za jeden obchod dvakrát. Krajský soud posléze označil zajišťovací příkazy za nezákonné.

Odvolací finanční ředitelství spolu s kasační stížností podalo také žádost o přiznání odkladného účinku. Poukázalo na to, že po zrušení zajišťovacích příkazů krajským soudem je nutné peníze vrátit, hrozí také povinnost uhradit případnou škodu. Úřad se obává, že z firmy už později peníze nevymůže, i kdyby se ukázalo, že jeho postup byl správný.

Nejvyšší správní soud žádosti nevyhověl. „Přiznání odkladného účinku musí být vyhrazeno pro ojedinělé případy,“ stojí v usnesení.

Nahrávka zveřejněná v neděli na anonymním twitterovém účtu Skupina Šuman podle některých politiků vyvolává dojem, že finanční správa jednala v zájmu Babiše. Obchodník s pohonnými hmotami FAU totiž vlastní sklad pohonných hmot v areálu přerovské společnosti Precheza z holdingu Agrofert.

„Ty naši klekli na tu FAU Přerov, takže ta je v insolvenci, obstavené účty, vagony,“ říká Babiš na nahrávce. Není jasné kdy a s kým na ní Babiš mluví. Babiš dnes popřel, že by v době působení ve funkci ministra financí zneužíval nebo úkoloval finanční a celní správu. Finanční správa podle svého vyjádření pracuje samostatně na základě vlastní analytické činnosti, a nikoliv na základě zadání.

(čtk)