Ilustrační foto: archiv

Všech 8 mužů v kauze úniků informací z policie je venku z vazby

Všech osm mužů, kteří v kauze úniku informací z policejních spisů skončili ve vazbě, jsou z vazby venku. Státní zástupce propustil poslední dva, předchozí pouštěl postupně po vyslechnutí svědků. V kauze je obviněno 18 lidí a její vyšetřování pokračuje. Kdy skončí, nelze říci, řekl dnes státní zástupce Petr Šereda.

Vyšetřování vede Vrchní státní zastupitelství v Olomouci spolu s Národní protidrogovou centrálou a týká se elitních policistů a podnikatelů. Osm mužů obviněných v případu poslal soud do vazby koncem května. K důvodům vazby patří možné ovlivňování svědků nebo útěk. „Uskutečnily se výslechy svědků, u kterých by hrozilo, že by mohla být ovlivněna jejich výpověď. Proto mohu potvrdit, že všech osm lidí bylo propuštěno z vazby,“ uvedl Šereda.

Podle něj vyšetřování ale pokračuje. „Vyslechneme další osoby a provedeme rozbor zajištěných věcí. Zatím nelze říct, kdy dospějeme k nějakému závěru,“ doplnil Šereda.

Z vazby se na svobodu dostali advokátní koncipient Václav Kvíčala, policisté Ivo Sloup, Alexandr Jedlička, Daniel Medvec, bývalí policisté Jakub Patloka a Michal Ratajský a podnikatelé Radek Moric a Saman El-Talabani.

V kauze čelí obvinění ale i šéf skupiny Kajot (nyní Net and games) Radim Jüttner, někdejší důstojník Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Miroslav Palán nebo brněnský podnikatel David Rusňák. Stíhání Rusňáka, který je majoritním vlastníkem skupiny DRFG, vyvolalo reakce na politické scéně. Rusňák byl členem a sponzorem hnutí ANO a je současně zetěm náměstkyně exministra financí Andreje Babiše (ANO) Aleny Schillerové. Rusňákova manželka Petra je brněnskou radní a kvůli kauze odstoupila z kandidátní listiny jihomoravského ANO pro podzimní sněmovní volby. Rusňák členství v hnutí ukončil.

(čtk)