Milan Chovanec natočil instruktážní video k návrhu svého zákona Reprofoto youtube

Zbraňovou ústavní novelu Senát do sněmovních voleb neprojedná

Novelu ústavního zákona, která má posílit práva majitelů legálně držených zbraní, Senát podle svého předsedy Milana Štěcha (ČSSD) do říjnových sněmovních voleb neprojedná. Štěch to dnes řekl novinářům. Osud novely je v horní komoře nejistý, část senátorů požaduje její odmítnutí. K přijetí ústavních změn je nutný souhlas obou komor Parlamentu a Sněmovna v povolebním složení by nemohla případné senátní úpravy novely ani potvrdit.

Štěch připomněl, že posuzování novely odložily senátní výbory. Jejímu schvalování by mělo podle předsedy Senátu předcházet také veřejné slyšení k petici, která přijetí zákona požaduje.

Horní komora je podle Štěcha v názoru na přijetí novely rozdělena zhruba na dvě poloviny. Pokud by senátoři přece jen novelu přijali, na její platnost by nemělo mít vliv to, že byla předložena dolní komorou v předvolebním složení.

Projednávání novely odložily jak senátní ústavně-právní výbor, tak výbor pro obranu a bezpečnost. Ten požaduje, aby horní komora měla k dispozici také navazující prováděcí zákony. Místopředseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) to označil za fintu, jak novelu před volbami neprojednávat, aby se nemohl vyjevit pravý názor senátorů. ODS se nepovedlo zákon zařadit přednostně na program srpnové schůze. Další možnost budou mít senátoři v půli října.

Novela poslanců ČSSD, ANO, KSČM a ODS má do ústavního pořádku zavést to, že čeští občané mají právo nabývat, držet a nosit zbraně k naplňování úkolů při zajišťování bezpečnosti státu. Je reakcí na spornou evropskou směrnici, která zpřísňuje držení střelných zbraní. Novelu by měly následovat zákon upravující vlastnictví zbraní pro lov, sport, sběratelství a čistě soukromé využití, který by celkově přejímal evropskou směrnici, a navazující prováděcí zákon.

(čtk)