Soudní dvůr EU Reprofoto: youtube

V Soudním dvoru EU by měl zůstal Malenovský, schválila vláda

Soudcem Soudního dvora Evropské unie za Českou republiku pravděpodobně zůstane i pro další funkční období Jiří Malenovský. Návrh ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) dnes schválila vláda, informoval úřad v tiskové zprávě. Malenovského navrhla výběrová komise a minulý týden ho podpořil i sněmovní evropský výbor, ve kterém nikdo neměl výhrady.

Na opětovné nominaci Malenovského se shodla výběrová komise, ve které působí mimo jiné předsedové Ústavního soudu, Nejvyššího soudu a Nejvyššího správního soudu Pavel Rychetský, Pavel Šámal a Josef Baxa, ministři zahraničí a spravedlnosti Lubomír Zaorálek (ČSSD) a Pelikán a předseda České advokátní komory Martin Vychopeň.

Sedmašedesátiletý Malenovský působí jako soudce Soudního dvora EU od května 2004. Předtím byl soudcem českého Ústavního soudu. Šéf diplomacie Zaorálek nyní oznámí jméno českého kandidáta generálnímu sekretariátu Rady EU, informovalo ministerstvo spravedlnosti. Soudci jsou jmenováni vzájemnou dohodou vlád členských států unie na dobu šesti let.

Malenovský je odborníkem na evropské a mezinárodní právo. „Svými kvalitami profesor Malenovskýpředstavuje pro Soudní dvůr EU přínos jak v rovině mimořádné odborné erudice, tak v rovině dlouholetých praktických zkušeností,“ uvedl v tiskové zprávě Pelikán.

(čtk)