Ministr spravedlnosti Robert Pelikán Foto: MSp

Pelikán se nechystá kárně žalovat soudce z Rathových kauz, už teď mají z ostudy kabát

Dva soudci, kteří rozhodovali v korupční kauze bývalého středočeského hejtmana za ČSSD Davida Ratha, zřejmě nebudou čelit kárné žalobě od ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO). Její podání na Pavla Zelenku z pražského vrchního soudu už ministr nestihne, protože uplynula zákonná lhůta. U Iva Zelinky z Krajského soudu v Praze ministr předpokládá, že kárnou žalobu podávat nebude. V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce v ČT dnes Pelikán řekl, že kárnými žalobami nechce oslabovat důvěru veřejnosti v justici.

Podněty k podání kárných žalob na soudce Zelenku i Zelinku podali státní zástupci. Pravomoc podat kárnou žalobu má i prezident republiky a Miloš Zeman opakovaně uvedl, že zvažuje podání na soudce Zelenku. Pelikán dnes uvedl, že chce být v podávání kárných žalob na soudce zdrženlivý. „Nechci přitápět pod tím mediálním kotlem,“ řekl ministr s odkazem na to, že rozhodování Zelenky se týkalo medializované Rathovy kauzy.

Blažek: Nebezpečný trend státních zástupců

Ministr uvedl, že obecně chce podávání kárných žalob spíše nechávat je na šéfech soudů. Na soudkyni Obvodního soudu pro Prahu 1 Helenu Královou ovšem kárnou žalobu nedávno podal. Kritici to hodnotí jako politické gesto před volbami, neboť Králová rozhoduje například kauzu údajného zneužití Vojenského zpravodajství Janou Nečasovou a spol. „U soudkyně Králové byl standard hluboce překročen, opakovaně nerespektuje názory odvolacího soudu,“ vysvětlil Pelikán s tím, že je shoda okolností, že řeší mediálně známé případy. Činnost soudkyně prověřovali i její nadřízení. Pelikán prý nechtěl čekat na jejich krok, aby neuplynula lhůta, kdy může kárnou žalobu podat.

Exministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) dnes v pořadu upozornil, že je nebezpečným trendem, že státní zástupci dávají podněty ministrovi ke kárným žalobám. „Je nebezpečným trendem, aby se státní zástupci zbavovali soudců,“ uvedl Blažek.

Dnešní hosté v OVM Foto: OVM

U kárné žaloby na Zelinku se Pelikán ještě nerozhodl. „Předpokládám, že ani tam ji podávat nebudu,“ uvedl nicméně. Bojí se, že by kárnými žalobami proti soudcům pomáhal Rathovým argumentacím o nespravedlnosti rozhodování justice v jeho kauze, řekl. „Myslím si, že už teď mají z ostudy kabát,“ podotkl ministr spravedlnosti. „To asi v tuto chvíli stačí a věřím, že už se jim to nestane,“ dodal.

Na kodexech pracujeme

Zelenkův senát v Rathově kauze rozhodl o nezákonnosti odposlechů, které podle obžaloby dokazovaly přijímání úplatků v souvislosti s krajskými zakázkami, a zrušil odsuzující rozsudek nad bývalým hejtmanem. Nejvyšší soud pak ale konstatoval, že odposlechy jsou v korupční kauze použitelné jako důkazy.
Soudce Zelinka vrátil policii k došetření druhou větev Rathova případu, podle médií ale v odůvodnění citoval důkazy, které vůbec nebyly ve spise. Předseda Zelinkova Krajského soudu v Praze České justici řekl, že poznatky o pochybení soudce Zelinky nemá.

Pelikán také uvedl, že jeho resort stále pracuje na nových kodexech a odmítl, že by byl nečinný v jejich přípravě. Nový civilní a trestní proces podle něj nezrychlí automaticky řízení, naopak zpočátku po zavedení ho může zpomalit. „Nový předpis tohoto typu destabilizuje situaci,“ uvedl.

Část trestního řádu už jeho odborníci prý dokončily, měla by se týkat prvostupňového řízení. U občanského soudního řádu je podle Pelikána hotový věcný záměr návrhu zákona.

 

 

(čtk, epa)