Problém podle Babiše je, že evropští politici trvají na přijímání a přerozdělování přistěhovalců z Asie a Afriky do zemí EU. Premiér Andrej Babiš Foto: Facebook

Slovenský ministr vnitra: Nevím, z čeho vychází právníci Babiše při žalobě

Za formální návrh, který vzbudí především velkou mediální pozornost, dnes slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák označil plán Andreje Babiše žalovat kvůli údajně neoprávněné evidenci ve svazcích komunistické tajné policie StB právě slovenské ministerstvo vnitra. V Lucemburku, kde je na jednání ministrů vnitra zemí Evropské unie, Kaliňák novinářům řekl, že přesně neví, z čeho konkrétně Babišovi právníci v této věci vycházejí.

„Snad, že nás… označili za nějakou nástupnickou organizaci StB, což si myslím, že je trochu scestné,“ poznamenal ministr. Připomněl, že z vnitra byly svazky komunistické tajné policie už dávno přesunuty jinam. Podle Kaliňáka tak bude důležité, zda vůbec půjde vyšetřit, jak tyto spisy před lety vznikaly a jak jsou důvěryhodné.

„Nejsem přesvědčený, že stávající vedení ministerstva má možnost něco takového udělat. Ty spisy nemáme a nedisponujeme jimi,“ upozornil Kaliňák. Není podle něj například možné získat svědectví nyní už mrtvých šéfů někdejší československé Státní bezpečnosti (StB).

Slovenský ústavní soud ve čtvrtek zrušil pravomocné verdikty nižších soudů, podle nichž je Babiš v archivních svazcích StB veden jako agent neoprávněně; spor se vrací ke krajskému odvolacímu soudu. Babiš, šéf hnutí ANO, které je favoritem blížících se parlamentních voleb v Česku, míní, že věc bude jeho politická konkurence zneužívat ve volební kampani.

Ústavní soud mimo jiné dospěl k závěru, že žalovaným ve sporech o evidenci osob v archivních dokumentech StB nemá být slovenský Ústav paměti národa (ÚPN); soud ale neuvedl, kdo by měl být v takových sporech žalovanou stranou. V Česku v případech, kdy se lidé u soudu domáhali verdiktu o neoprávněné evidenci mezi spolupracovníky StB, bylo žalovaným ministerstvo vnitra.

Babiš na čtvrteční verdikt slovenského ústavního soudu reagoval prohlášením, že lidé neoprávněně evidovaní ve svazcích StB, kteří zažalovali ÚPN, budou muset žalovat ministerstvo vnitra. „Dobře. Budeme ho žalovat a ten boj opět vyhrajeme, protože jsem spolupráci s StB nikdy nepodepsal a nikdy jsem s StB nespolupracoval,“ uvedl.

Někdejší český vicepremiér a ministr financí také v souvislosti s rozhodováním ústavního soudu hovořil o dlouhých prstech mafie, která prý zařídila jeho stíhání v české kauze Čapí hnízdo.

Kaliňák dnes reagoval poznámkou, že slovenští ústavní soudci jsou řádně zvolení a mají své právní názory. „Já si nikdy – i když soud rozhodl v neprospěch našich návrhů – nedovolil komentovat, zda jsou rozumní, kontroverzní nebo ne. Ústavní soud je ústavní soud a jeho rozhodnutí mohou vyvolávat různé reakce, ale to ještě neznamená, že ústavní soud je kontroverzní,“ prohlásil Kaliňák.

Vůči Babišovým slovům prý ale má „nějakou míru tolerance“, především kvůli tomu, že se blíží volby. „V předvolebním čase… jsou politici zvyklí říkat mnoho věcí, které by po volbách už neřekli,“ dodal slovenský ministr.

(čtk)