Končící vedení Soudcovské unie: Zleva Tomáš Novosad, Daniela Zemanová, Roman Lada Foto: Eva Paseková

Soudcovská unie chce lepší zabezpečení pro vysloužilé soudce a prevenci syndromu vyhoření

Zvýšení platů pro administrativní personál na soudech nebo dostatečné zajištění soudců, kteří odejdou do důchodu. I těmito tématy se budou zabývat členové Soudcovské unie na volebním sněmu, který začne v pátek v Ostravě. V neposlední řadě se pak o funkci prezidenta utká dosavadní šéfka Daniela Zemanová s místopředsedou Nejvyššího soudu Romanem Fialou.

Bilanční tiskovou konferencí dnes předsednictvo Soudcovské unie završilo své tříleté působení. Daniela Zemanová na ni shrnula co se jí za tři roky podařilo, čemu se podařilo zabránit a co se nepodařilo. Jak již řekla v obsáhlém rozhovoru pro Českou justici, jednoznačným úspěchem je vyřešení sporu o platy soudců. „Historie sporu o platy byla velmi dlouhá a velmi nepříjemná,“ vzpomněla prezidentka. Přestože SU v té době věděla, že boj vzbudí nevoli veřejnosti, nechtěli si nechat líbit neústavní zásahy do svých platů, které Zemanová nazvala „systematickým útokem“. Mezi další úspěchy pak patří například zabránění přesunu účastnických sporů z českého telekomunikačního úřadu na soudy.

Dále se SU zabývala „trvalkami“, které justici trápí již desetiletí. Stále se nepodařilo prosadit vnik Nejvyšší rady soudnictví nebo legislativně zakotvit jednoznačnou přípravu a výběr soudců.

Čtěte také: Zemanová nebo Fiala? Bývalí prezidenti Soudcovské unie se neshodnou

Obrovským problémem je podle celého vedení Soudcovské unie odměňování odborného aparátu na soudech. „Odměny jsou velmi nízké a je již téměř nemožné najít motivaci pro vstup těchto pracovníků do justice,“ varovala Zemanová s tím, že dobrá ekonomická situace nahrává tomu, aby se situace řešila a zlepšila. Podle viceprezidenta Tomáše Novosada je odměňování pomocného personálu nedůstojné, další viceprezident Roman Lada ho označil přímo za tragické.

Soudcovská unie také brojila proti zákonu o znalcích nebo proti části novely občanského soudního řádu, který měl zavést tzv. automatický generátor rozdělování věcí. Zatímco zákon o znalcích je podle Zemanové třeba, i když v jiné než ministerstvem spravedlnosti navržené podobě, generátor soudci odmítali jako celek. Nakonec bude zatím platit pouze pro insolvenční případy.

Tématy pro budoucnost, která se otevřou i na sněmu v rámci pracovních skupin bude pro SU kariéra soudce jako celek. Podle unie by mělo být transparentněji upraveno například to, kdy a za jakých podmínek může jít soudce na stáž k soudu vyššího stupně a případně na něj poté přejít.
Kromě podmínek pro celý průběh funkce soudce chce SU diskutovat o prevenci syndromu vyhoření soudců. Jsou i situace, kdy soudce může „vyhořet“ tak, že mu to zabrání vykonávat funkci

Vedení SU si již nechalo vypracovat analýzu, podle které soudci po odchodu do důchodu pobírají 17 procent svého platu. „Je to jednoznačně nejnižší údaj v celé Evropě, druhý nejnižší údaj se týká soudců v Maďarsku, kteří mají po ukončení služby 34-35 procent svých platů,“ uvedla Zemanová.

Viceprezident Tomáš Novosad si myslí, že soudci by měli by odcházet ze své funkce za podmínek, které jsou solidnější a důstojnější, protože české soudnictví funguje i ve srovnání s ostatními zeměmi velmi dobře. „Máme rozpracovaný systém tzv. emeritního soudce, což by měla být funkce soudce ve výslužbě. Ten by mohl být povolán zpět jako zástup za mateřskou nebo dlouhodobější nemoc,“ dodal Novosad.

Soudcovská unie také plánuje vstoupit na sociální sítě. Na rozdíl od jiných profesních komor zatím nemá žádný účet.

Volební sněm Soudcovské unie se uskuteční 6. a 7. 2017 v Ostravě. Mezi hosty by měla být například předsedkyně KS v Ostravě Iva Hrdinová nebo ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Eva Paseková