Důvod, proč vězeň v prvním kole nehlasoval, se podle NSS nepodařilo jednoznačně zjistit Foto: Ministerstvo vnitra

Volební senát NSS už má devět stížností, zasedne příští týden

Zvláštní senát Nejvyššího správního soudu, který má na starosti stížnosti spojené se sněmovními volbami, už dostal sérii podnětů od voličů. V databázi je od počátku lhůty devět stížností, jejich obsah soud nezveřejňuje. K neveřejnému jednání se volební senát sejde poprvé příští týden, oznámila mluvčí soudu Sylva Dostálová.

Zatím se soudci připravují, provádějí základní procesní úkony, poučují účastníky řízení o složení senátu či zasílají výzvy k odstranění vad. „Stává se, že u některých volebních stížností není zřejmé, čeho se navrhovatelé domáhají, a zdali se vůbec jedná o volební stížnost,“ popsala Dostálová.

Z některých dílčích usnesení, například výzev, lze zjistit obsah podnětů. Muž z Orlové-Lutyně si například stěžuje, že ve sněmovních volbách nemohli kandidovat nezávislí kandidáti.

Soud ho upozornil na to, že je nutné návrh doplnit, označit konkrétní kandidáty, proti jejichž zvolení podnět směřuje, a přesně formulovat výrok, kterého se muž domáhá. Hned dva podněty s podobnou argumentací podal muž z Jindřichova Hradce, i on je musí doplnit.

Na soud se mohou voliči obracet v desetidenní lhůtě následující po vyhlášení výsledků voleb Státní volební komisí ve Sbírce zákonů. Lhůta začala plynout ve středu, skončí v pátek 3. listopadu v 16:00.

Návrhy podané před počátkem lhůty či po jejím uplynutí soud odmítne. O všech volebních stížnostech musí soud rozhodnout do dvaceti dnů poté, kdy je obdržel.

Volby vyhrálo s velkým náskokem hnutí ANO před ODS a Piráty. Do Sněmovny se dostali ještě zástupci SPD, KSČM, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN.

(čtk)