Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Helena Králová přišla o talár Reprofoto: ČT

Projednávání případů soudkyně Králové se pozastaví, počká se na výsledek kárných žalob

Projednávání případů, které řeší soudkyně Helena Králová z Obvodního soudu pro Prahu 1, se pozastaví. Vedení soudu rozhodlo, že kauzy nedostane na starosti nový soudce, ale počká se na rozhodnutí kárného senátu Nejvyššího správního soudu.  Výjimku tvoří případy s vazebně stíhanými, které si rozeberou její kolegové. Uvedla to místopředsedkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Dana Šindelářová. Informaci přinesla Česká televize.

Rozhodnutí, které učinilo vedení soudu, je v praxi obvyklé. Česká justice tento scénář nastínila už v pátek, kdy byla Králová funkce dočasně zproštěna.

Naposledy Královou kárně žaloval předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra, dříve i ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). V září jí vytkl pět konkrétních trestních řízení, které podle něj prodloužila o léta, protože nerespektovala právní názory nadřízených soudů. Pelikán ovšem tehdy nevyužil svého oprávnění zakázat Králové soudit. K této možnosti přistoupil až poté, co soudkyni počátkem prosince zažaloval i předseda pražského městského soudu, který jí vytkl změny názorů na zákonnost odposlechů právě v kauze trafik. I Vávra chce soudkyni svléknout z taláru.

Králová rozhoduje mimo jiné kauzu tzv. trafik pro poslance, kde je mezi obviněnými bývalý premiér Petr Nečas (ODS) a jeho manželka Jana (dříve Nagyová). I tato kauza se tak nyní pozastaví.

Podle zdrojů České justice budou kárné žaloby na soudkyni Královou projednány NSS někdy na přelomu února a března s tím, že kárný senát je projedná obě v jeden den.

(epa)