Prezident Miloš Zeman jmenuje nové soudce Archivní foto: Pražský hrad

Dokument: Zeman ve středu jmenuje nové soudce

Prezident Miloš Zeman ve středu odpoledne na Pražském hradě jmenuje na návrh vlády soudce obecných soudů. Hrad to dnes oznámil v tiskové zprávě. V pondělí Zeman jmenoval 12 rektorů veřejných vysokých škol a univerzit, jmenování se ale proti dřívějším zvyklostem konalo bez slavnostního ceremoniálu na Pražském hradě. S rektory má hlava státu dlouhodobě napjaté vztahy.

Vláda navrhla jmenování 25 nových soudců a soudkyň na počátku ledna. Měli by částečně nahradit soudce, kteří končí svou profesní dráhu, a částečně posílit ty soudy, kde je to nejvíc potřeba kvůli vyrovnání rychlosti řízení.

Jmenný seznam soudců najdete zde.

Mezi kandidáty je 13 žen a 12 mužů. Šest nových soudců by mělo působit v obvodu Krajského soudu v Brně. Pět soudců přibude pod Městský soud v Praze, čtyři zamíří do obvodu pražského krajského soudu. Po třech soudcích posílí obvody královéhradeckého a plzeňského soudu, dva soudci přibudou pod Krajský soud v Ostravě a jeden pod budějovický krajský soud. Poslední kandidát zamíří podle návrhu k Nejvyššímu správnímu soudu.

Zeman jmenoval nové soudce naposledy loni v září. Osmadvacítku nováčků tehdy varoval před braním úplatků. Rozhodnutí prezidenta o jmenování soudců vyžaduje podle ústavy spolupodpis premiéra, a proto musí seznam navržených kandidátů vždy schválit vláda.

(čtk, epa)