O azyl v EU žádá stovky tisíc lidí Foto: archiv

Odmítnutí migranti se obrací v Německu na soudy, uspěli ve 44 procentech případů

Migranti, kteří se proti zamítnutí své žádosti o azyl brání v Německu podáním žaloby k soudu, jsou v poslední době stále úspěšnější. V prvních devíti měsících loňského roku rozhodly německé správní soudy ve prospěch neúspěšných žadatelů o azyl téměř v polovině případů, informoval dnes list Süddeutsche Zeitung (SZ). Před časem německá média upozornila, že německé soudy jsou žalobami odmítnutých žadatelů doslova zavaleny.

Od ledna do září loňského roku německé správní soudy rozhodly ve prospěch neúspěšných žadatelů o azyl v 44 procentech případů, kterými se zabývaly obsahově, nikoli jen formálně – třeba v případě, že žalující mezitím Německo opustil. Ve stejném období roku 2016 bylo se svou žalobou u soudu úspěšných zhruba 29 procent stěžovatelů z řad migrantů.

Valné většině žalujících přiznal správní soud ochranu na základě ženevské úmluvy o ochraně obětí války, další migranty ochránilo vydání zákazu deportace či poskytnutí takzvané subsidiární, tedy časově omezené ochrany. Jen velmi malé množství z žadatelů o azyl, kteří se obrátili na soud, dostalo skutečně azyl v té formě, jak jej zaručuje německá ústava, tedy jako ochranu politicky pronásledovaných, kteří nepřišli do Německa z bezpečné třetí země.

Zdaleka nejúspěšnější jsou podle statistiky u německých správních soudů se svými žalobami Syřané a Afghánci. V případě obou skupin soudy daly v prvních devíti měsících roku 2017 za pravdu více než 60 procentům žalujících.

Podle listu SZ se ale Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF), který o udílení azylu v Německu rozhoduje, často proti rozhodnutí soudů odvolává a v druhé instanci bývá často úspěšný.

Žalobu k soudu podávají v současnosti prakticky všichni odmítnutí žadatelé o azyl. Už na konci loňského roku předseda spolkového správního soudu Robert Seegmüller uvedl, že soudy jsou jejich žalobami doslova zavaleny. Počet žalob na rozhodnutí v azylových řízeních se podle něj ve srovnání let 2016 a 2017 zvýšil z asi 70.000 na 320.000.

Do Německa za poslední tři roky přišlo celkem asi 1,4 milionu migrantů. V roce 2015 to bylo asi 890.000 osob, v roce 2016 zhruba 280.000 a loni podle předběžných odhadů méně než 200.000 lidí.

(čtk)