Zástupci KSČM na tiskové konferenci Foto: KSČM

Poslanci KSČM opět navrhli rozšířit účinnou lítost u korupce

Poslanci KSČM opět navrhli rozšířit účinnou lítost u korupce. Mohla by se podle jejich novely trestního řádu vztahovat i na člověka, jenž už požadovaný úplatek poskytl a hned potom to oznámil policii. Nyní se tato účinná lítost vztahuje pouze na případy, v nichž lidé požadovaný úplatek pouze slíbí a uvědomí o tom policisty.

Úprava by podle předkladatelů Zdeňka Ondráčka a Stanislava Grospiče měla motivovat účastníky korupčních případu k jejich oznamování. Případů, kdy jsou lidé požádáni o úplatek a v časovém presu jej poskytnout, podle nich „není málo“. „O těchto trestných činech se orgány činné v trestním řízení vůbec nedozví a korupční trestná činnost tím zůstává nepotrestána,“ napsali autoři v důvodové zprávě. Stíhání totiž hrozí oběma stranám korupčního jednání.

Stejné ustanovení navrhovala v minulém volebním období v novele trestního řádu vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Sněmovna je z předlohy navzdory nesouhlasu ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) vypustila. Poslanci vyslyšeli argumentaci tehdejšího předsedy ústavně-právního výboru a nynějšího Pelikánova náměstka Jeronýma Tejce (dříve ČSSD), podle které by novinka by zhoršila důkazní situaci. Lidé, pokud jsou žádáni o úplatek, by měli požadavek odmítnout, nebo úplatek slíbit a uvědomit policii, aby mohla předání zdokumentovat, tvrdil.

Vládní novela po sněmovních úpravách tehdy dala policii jen pravomoc dočasně odložit trestní stíhání člověka, pokud požadovaný úplatek slíbil a zároveň to bez zbytečného odkladu nahlásil. Komunističtí poslanci následně navrhli rozšíření této formy účinné lítosti podle původního záměru kabinetu, Sněmovna však předlohu do loňských voleb neprojednala.

Nyní přišla KSČM s novelou znovu. Předpokládá také, že státní zástupce bude moci rozhodnutí policie o dočasném odkladu trestního stíhání zrušit například v případě, že oznamovatel korupce nebude při vyšetřování spolupracovat. Pokud naopak tento závazek dodrží, žalobce bude moci rozhodnout o tom, že stíhán nebude.

Předlohu nejprve posoudí vláda. Rozhodovat o ní budou zákonodárci.

(čtk)