Předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal Foto: Ivan Holas

Šámal i advokáti kritizovali Babiše. Nejvyšší soud nemá poznatky o možnosti objednat si stíhání

Předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal se ohradil vůči výroku premiéra Andreje Babiše (ANO) o tom, že v Česku si lze objednat trestní stíhání. Podobné výroky mohou podle Šámala ohrozit důvěru ve spravedlivou justici, a v důsledku vést až k rozpadu demokratického právního státu. Ke slovům premiéra se vyjádřil kriticky i šéf Nejvyššího správního soudu Josef Baxa nebo Česká advokátní komora (ČAK).

„Ať byly okolnosti, za kterých uvedené věty zazněly, jakkoliv vypjaté a nanejvýš osobní, premiér by neměl taková slova pronášet bez důkazů, respektive bez toho, aniž by je prakticky okamžitě doplnil konkrétními podklady či příklady, jež by bylo možné – tak jak je tomu v každém právním státě běžné – prošetřit,“ řekl Šámal.

Nejvyšší soud podle Šámala nemá žádné poznatky o možnosti objednat si v Česku trestní stíhání. „Jsme naprosto přesvědčeni o tom, že žádné takové poznatky nemá ani pan premiér Babiš,“ uvedl Šámal. Ústavní činitelé by se podle něj bez konkrétních důkazů takto vyjadřovat neměli.

Pavel Šámal hovoří ke slovům Babiše:

„Musím se proti výroku předsedy vlády ostře ohradit,“ řekl Josef Baxa na Radiožurnálu. „Ústavní činitel této země by měl opravdu vážit, co řekne i ve své osobní věci. A taky vědět, co všechno to může způsobit.“ Podobný argument nyní podle něj může použít každý už dřív trestně stíhaný člověk třeba u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Baxa také připomněl, že hnutí ANO má resort spravedlnosti na starosti celé volební období. „Jeho (Babišův) výrok tak může z dlouhodobého hlediska poškodit obraz celé země v zahraničí. Něco, co bychom asi čekali v zemích typu Burundi, ale ne ve středoevropském demokratickém právním státu,“ řekl také Baxa. I podle Šámala podobné výroky rezonují v zahraničí a poškozují naši zemi.

Kdyby Babišovy výroky byly pravdivé, musí stát zasáhnout, uvedlo ve středu vedení České advokátní komory. „ČAK považuje prohlášení Andreje Babiše, které zpochybňuje nestrannost všech orgánů činných v trestním řízení, za velmi závažné,“ komentovala výroky advokacie.

ČAK bere v potaz, že výroky Babiše jsou zřejmě součástí jeho obhajoby. „Nemůžeme však přehlédnout, že se současně jedná o prohlášení předsedy vlády, který má k dispozici důvěrné informace,“ sdělila ČAK. Příslušné orgány, včetně ministrů spravedlnosti a vnitra či nejvyššího státního zástupce, by tak podle komory měly podezření vyslovená premiérem prověřit a případně zasáhnout.

Předseda NSS Josef Baxa. Foto: archiv

Babiš se v pátek ve Sněmovně při diskusi o svém vydání k trestnímu stíhání kvůli údajnému dotačnímu podvodu v případu Čapího hnízda hájil slovy, že v Česku je možné objednat si stíhání a dostat někoho do vězení.

Výrok na plénu kritizovali někteří politici a vyzývali ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO), aby ho potvrdil, nebo dementoval. Ministr v úterý debatu o možnosti si objednat trestní stíhání označil za bouři ve sklenici vody a řekl, že ji dál nechce zveličovat svým komentářem.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman už v pátek vyzval politiky, kteří mají důvodné poznatky o ovlivnění postupu či rozhodování orgánů činných v trestním řízení, aby se obrátili na něj či jiné státní zástupce. Nepodložená politická prohlášení podle něj podrývají důvěryhodnost justice, která se nemůže adekvátně bránit.

(čtk, hol, epa)