ÚOHS znovu zakázal plnění smlouvy na telefonické služby pro vězně

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) opakovaně zakázal plnění smlouvy ze zakázky na telefonické služby pro vězně. Vězeňská služba podle úřadu porušila koncesní zákon a má zaplatit pokutu 100.000 Kč. Rozhodnutí svých podřízených nyní potvrdil předseda ÚOHS Petr Rafaj. Dnes to řekl na tiskové konferenci novinářům.

Zakázku na telekomunikační služby, které několik posledních let poskytovala O2, získala loni švédská Telia prostřednictvím společnosti BVfon Czech Telecommunication s výrazně nižší nabídnutou cenou volání. O2 a další neúspěšný uchazeč M-Communications způsob výběru zpochybňují. Upozorňují mimo jiné na to, že cena 1,62 koruny za minutu platí pouze pro volání v ČR, zatímco oni nabídli jednu cenu pro volání v ČR i do zahraničí.

„Zadavatel porušil zákon, když vybral dodavatele v koncesním řízení malého rozsahu bez uveřejnění oznámení o zahájení koncesního řízení. Předpokládaný příjem koncesionáře však v tomto případě přesahuje 20 milionů korun a koncesní řízení tedy mělo být zahájeno oznámením o zahájení,“ uvedl už loni v říjnu Petr Rafaj.

Loni v říjnu zakázal ÚOHS plnění smlouvy už podruhé. Česká justice o případu opakovaně informuje.

(čtk, ire)