Kurdský politik Sálih Muslim

Turecko požádalo o předběžnou vazbu pro zadrženého cizince, rozhodne MS v Praze

Ohledně hledaného cizince, kterého v sobotu zadržela pražská policie, Turecko prozatím českou stranu požádalo o vzetí muže do předběžné vazby. Pokud tomu soud vyhoví, musí Turci do 40 dnů od zadržení podat žádost o vydání, jinak bude muž propuštěn. Uvedla to mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová.

České orgány zatím totožnost zadrženého výslovně nekomentovaly, Turecko ho však identifikovalo jako kurdského politika Sáliha Muslima. Muž je bývalým spolupředsedou Strany demokratické unie (PYD), která je politickou složkou syrských Kurdů. Turecko ho označuje za teroristu.

„Ministerstvo spravedlnosti může potvrdit, že dle sdělení Policie ČR došlo k zadržení jmenovaného ve večerních hodinách v sobotu 24. 2. 2018. Prostřednictvím ministerstva zahraničí rovněž obdrželo informaci, že turecké orgány požádaly o vzetí jmenovaného do předběžné vazby na základě čl. 16 Evropské úmluvy o vydávání. Rovněž indikovaly, že předloží žádost o jeho vydání poté, co bude zkompletována nezbytná dokumentace a její překlad,“ sdělila mluvčí.

O případném vzetí cizince do předběžné vazby bude rozhodovat Městský soud v Praze. „Státní zástupkyně nyní shromažďuje informace potřebné k rozhodnutí, zda bude pro zadrženého cizince navrhovat vazbu,“ řekla bez dalších podrobností mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Jestliže Turecko oficiálně požádá o mužovo vydání, musí české soudy nejprve potvrdit přípustnost extradice i podle českého práva. Konečné slovo ohledně vydání či nevydání bude mít ministr spravedlnosti.

PYD má ozbrojené křídlo, milice Lidové obranné jednotky (YPG), které se podílely v Sýrii na porážce teroristického Islámského státu. USA je považují za své spojence v tomto boji. V roce 2016 YPG v Praze otevřely své evropské zastoupení. České ministerstvo zahraniční k tomu tehdy uvedlo, že Česko takzvaný syrský Kurdistán ani žádnou jeho politickou reprezentaci neuznává. Pražská kancelář YPG ještě téhož roku svou činnost ukončila.

(čtk)