Roman Janoušek před soudem Archivní foto: Mediafax

Janoušek se do vězení nevrátí, podle znalců by tím byl ohrožen jeho život

Zdravotní stav odsouzeného lobbisty Romana Janouška podle posudku znalců neumožňuje, aby se vrátil do vězení. Pobytem za mřížemi by byl v ohrožení života. Uvedla to dnes Česká televize (ČT). Pražský městský soud, který bude rozhodovat o Janouškově žádosti o prominutí zbytku trestu, odmítl obsah posudku olomoucké fakultní nemocnice komentovat. Mluvčí instituce Markéta Puci pouze sdělila, že předseda senátu se rozhodl vyžádat si od znalců krátké doplnění.

Janoušek si má za úmyslné sražení ženy při dopravní nehodě odpykat 4,5 roku vězení, zatím si odseděl zhruba rok a čtvrt. Trest mu byl přerušen ze zdravotních důvodů, muž si už dříve opakovaně stěžoval na zdravotní komplikace po operacích hlavy.

ČT uvedla, že Janouškův zdravotní stav zkoumala komise osmi lékařů. „Lze konstatovat, že klinický stav (…) a riziko těžkého poranění mozku (…) neumožňuje odsouzenému výkon trestu, aby nebyl ohrožen život a jeho zdraví,“ citovala televize z jejich posudku, který má od tohoto týdne k dispozici soud.

Ke znění posudku se nevyjádřil ani soud, ani Janouškův advokát Lukáš Trojan. „S dokumenty v soudním spise jsem se zatím neměl možnost seznámit. Nahlížení do spisu proběhne až příští týden. Média komentovat nebudu, děkuji za pochopení,“ napsal právník.

O Janouškově žádosti bude rozhodovat senát soudce Tomáše Kubovce. „Pan předseda se po předběžném prostudování výsledků znaleckého zkoumání rozhodl požádat o krátký doplněk posudku,“ uvedla dnes mluvčí soudu. Původně avizovaná lhůta zhruba tří týdnů, v níž chtěl soud o žádosti rozhodnout, se tak prodlouží.

Opilý lobbista v roce 2012 úmyslně srazil autem ženu v pražské Michli. Původně čelil obžalobě z pokusu o vraždu, nakonec byl odsouzen za ublížení na zdraví a řízení pod vlivem návykové látky. Trest nastoupil v listopadu 2014. V brněnské věznici zůstal do března 2016, poté byl dočasně propuštěn na svobodu. Brněnský krajský soud loni v listopadu zamítl Janouškovu další žádost o přerušení trestu. Zároveň ale uvedl, že zdravotní prognóza nepředpokládá zlepšení a Janoušek by měl situaci řešit žádostí o upuštění od zbytku trestu. Lobbistův advokát ji podal a Janoušek se v určeném termínu do věznice nevrátil.

(čtk)