Soudkyně Králová u Nejvyššího správního soudu Foto: ČJ

Kárný senát opět rozhoduje o odvolání soudkyně Heleny Králové z funkce

Nadřízení trvají na odvolání pražské soudkyně Heleny Králové z funkce. Při jednání kárného senátu Nejvyššího správního soudu (NSS) to dnes řekl místopředseda Městského soudu v Praze Jan Kadlec, podle nějž Králová už na svou práci nestačí. Kadlec dnes zastupuje pisatele kárné žaloby, předsedu městského soudu Libora Vávru. Kárná žaloba vyčítá Králové změnu názoru na zákonnost odposlechů v kauze „trafik“ pro poslance ODS.

„Nehodnotíme to, jak paní doktorka rozhodla, nehodnotíme její právní názor. Podstatou kárné žaloby je to, že padlo rozhodnutí, které paní doktorka pak úplně otočila,“ uvedl Kadlec. Podle něj Králová později lhala o tom, jak rozhodla v soudní síni. Snažila se tak nejspíš zakrýt svou chybu a nepochopení situace v jednací síni, míní Kadlec.

Při hlavním líčení v listopadu 2017 Králová dala podle zvukového záznamu zapravdu námitce obhajoby, že odposlechy v kauze jsou nezákonné, a tedy nepoužitelné jako důkazy. Později ale prostřednictvím mluvčí soudu a také při následujícím hlavním líčení upřesnila, že se nezákonnost podle jejího názoru týká jen jedné či dvou sms zpráv.

Z dnešního vyjádření Králové vyplynulo, že interpretaci svého výroku při hlavním líčení považuje za výsledek hlubokého nedorozumění. „Nebyla žádná změna názoru,“ uvedla Králová.

Na základě jiné kárné žaloby podané ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (ANO) kárný senát v březnu snížil Králové plat po dobu jednoho roku o 15 procent. Důvodem bylo pochybení v kauze údajného zneužití Vojenského zpravodajství. Chybovala v přístupu ke svědecké výpovědi někdejšího premiéra Petra Nečase (ODS), přiměřeně nereagovala na její rozpory s dalšími vyjádřeními bývalého předsedy vlády.

Pelikán požadoval úplné odvolání soudkyně z funkce. Králové, jež působí u Obvodního soudu pro Prahu 1, vyčítal i další chyby, ale kárný senát vyhověl jen části žaloby.
Momentálně je Králová dočasně zproštěná funkce. Pokud jí kárný senát ponechá talár, může se vrátit k soudcovské práci a nadále smí vést hlavní líčení i v kauze trafik.
Případ, který vedl v roce 2013 k pádu Nečasova kabinetu, se týká údajného podplacení tří poslanců ODS slibem lukrativních funkcí výměnou za to, že se vzdají mandátu a nechají projít vládní daňový balíček.
(čtk)