Soudce Vrchního soudu v Praze Ivan Elischer Foto: Areta Elischer

Soud pustil z vazby soudce Elischera stíhaného za ovlivnění kauz

Trestně stíhaný soudce pražského vrchního soudu Ivan Elischer byl propuštěn z vazby. Městský soud v Praze dnes totiž v neveřejném zasedání vyhověl jeho stížnosti proti vzetí do vazby. Na dotaz ČTK to uvedla mluvčí městského soudu Markéta Puci. Elischer, který čelí obvinění z ovlivňování trestních řízení ve prospěch některých obžalovaných, byl za mřížemi od poloviny března. Soudce bude stíhán na svobodě.

„Soud vyhověl stížnosti pana obviněného proti vzetí do vazby. Neshledal důvody vazby, pro které byl do ní vzat. Skutečnost, že byl dočasně zproštěn výkonu funkce soudce, vylučuje, že by pokračoval v trestné činnosti. V současné době rovněž nehrozí, že by ovlivňoval svědky,“ sdělila Puci. Dodala, že soud zaslal pankrácké věznici příkaz k Elischerovu okamžitému propuštění.

Elischer věznici opustil zhruba hodinu po soudním rozhodnutí. Před branou ho vyzvedla žena, podle informací od jeho advokátky soudcova manželka. Společně odjeli autem, na dotazy přítomných novinářů Elischer nereagoval.

O propuštění Elischera rozhodl senát soudce Dušana Pašky. Soudní senát v totožném složení loni pustil z vazby na svobodu například i bývalého fotbalového bosse Miroslava Peltu, který čelí obvinění v souvislosti s údajným zmanipulováním sportovních dotací. Pelta strávil ve vazební cele měsíc, a to ze stejných důvodů jako Elischer – tedy z obavy, že bude opakovat trestnou činnost nebo ovlivňovat svědky.

 Sedmapadesátiletému Elischerovi hrozí až 12 let vězení za přijímání úplatků, zneužití pravomoci úřední osoby a nadržování Vietnamcům, které soudil v drogových kauzách. Podle vyšetřovatelů páchal trestnou činnost nejméně od května 2016.

 

Kdo je soudce Ivan Elischer:
– Soudce pražského vrchního soudu Ivana Elischera policie zatkla letos 13. března a obvinila ho ze tří trestných činů – zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku a nadržování, za což mu hrozí až 12 let vězení. O dva dny později ho soud poslal do vazby s tím, že existuje důvodná obava, že by Elischer mohl působit na dosud nevyslechnuté svědky či opakovat trestnou činnost. Dnes soud rozhodl o jeho propuštění z vazby.

– Elischer podle vyšetřovatelů páchal trestnou činnost nejméně od května 2016. Zprostředkovatelem korupce byl údajně Hung Quoc Nguyen, který byl rovněž vzat do vazby. Jeho „velmi blízké a nadstandardní vztahy“ se soudcem prý kriminalisté zadokumentovali nejpozději od července 2013. S mužem se Elischer scházel i ve své kanceláři v budově vrchního soudu.

– Z rozhodnutí ministra spravedlnosti Roberta Pelikána je Elischer v současné době dočasně zproštěn výkonu soudcovské funkce, a to až do pravomocného skončení trestního stíhání. Po tu dobu bude pobírat polovinu svého platu.

– Elischer je na pražském vrchním soudu od roku 2013. Specializuje se na řešení závažných drogových kauz. Je členem odvolacího senátu v těchto procesech. Zabýval se například kauzou skupiny, která ve velkém pěstovala marihuanu v areálu bývalé textilní továrny v Liberci. Šéfové gangu, Jiří Limburský a Quang Nguyen Anh, kteří financovali nákup vybavení, zajišťovali personální obsazení pěstírny, kontrolovali pracovní nasazení pěstitelů a zajišťovali prodej drogy, byli v dubnu 2016 odsouzeni na deset let vězení.

– V minulosti Elischer působil na ústeckém krajském soudu, kde se například zabýval případem vraždy pětiletého chlapce. Ústecký krajský soud poslal v září 2008 na 24 a 20 let do vězení ženu a jejího přítele za chlapcovu vraždu. Dvojice chlapce zabila dvěma ranami nožem do hrudi a dušením v prosinci 2007.

– Elischer se také zabýval kauzou zkrachovalé ústecké Universal banky. Před soudem stanulo 14 lidí, kteří se podle obžaloby dopustili podvodu. Ústecký krajský soud zprostil většinu z bývalých bankéřů, manažerů banky a podnikatelů obžaloby ze stamilionového podvodu v září 2008 a odvolací senát se u většiny z nich v listopadu 2010 s tímto rozhodnutím ztotožnil.

– Elischer v minulosti působil také jako státní zástupce v Olomouci.

– Narodil se 31. července 1960.

– Je členem běžeckého Athletic Clubu Ústí nad Labem. V roce 2017 zvítězil na Sportovních hrách justice v Kroměříži v běhu na 3000 metrů v kategorii mužů nad 40 let.

(čtk)