Držitelka titulu Právník roku a místopředsedkyně NSS Barbara Pořízková Foto: PR

Největší šanci vést NSS mají soudci Mazanec s Pořízkovou

Podle informací České justice už má prezident Miloš Zeman jasno, koho jmenuje nástupcem Josefa Baxy v čele Nejvyššího správního soudu (NSS). Jasným favoritem je stávající místopředseda soudu Michal Mazanec. Mazanec patří mezi přední odborníky na správní právo a pokud byl Baxa tváří vzniku a fungování NSS, Mazanec byl jeho duchovním otcem.

Sám Baxa podle dobře informovaných zdrojů redakce navrhoval na nedávné schůzce Zemanovi jiná jména, konkrétně soudců Filipa Dienstbiera a Barbary Pořízkové. O těchto jménech už minulý týden jako první spekuloval časopis Respekt.

Hlava státu musí z řad soudců NSS určit nového předsedu i místopředsedu, protože kromě Baxy končí funkční období i jeho zástupci Michalu Mazancovi.

Zeman už před týdnem uvedl, že Baxova nástupce má už téměř s určitostí vybraného. „Radil jsem se o tom s mnoha lidmi, mimo jiné s mojí členkou expertního týmu Marií Benešovou,“ uvedl Zeman. Připomněl, že Benešová byla ministryní spravedlnosti a nejvyšší státní zástupkyní, takže je jako poradní hlas nanejvýš povolaná.

Místopředseda NSS Michal Mazanec Foto: NSS

S vybraným kandidátem se dosud nesetkal. „Nevím, jestli moji nabídku přijme. Ale pokud ano, tak to samozřejmě včas oznámím,“ uvedl Zeman. Mazanec by z důvodu věku mohl svůj mandát vykonávat pouze tři roky, což v minulosti Baxa kritizoval.

Ohledně nástupu Mazance do čela soudu není problém mezi soudci NSS, kteří ho respektují. Otazníky budí spíše otázka jeho místopředsedy, kde především jméno stávajícího místopředsedy Nejvyššího soudu (NS) Romana Fialy budí mezi některými soudci odpor, přestože Fiala sám opakovaně a důrazně popřel, že by měl o funkci v čele NSS zájem. Potenciální jmenování Fialy do funkce Mazancova zástupce bylo hlavním důvodem rozkolu mezi Baxou a Mazancem. V justici je „nevztah“ Baxy vůči Fialovi veřejným tajemstvím. Napětí mezi Baxou a Fialou vyhřezlo naposledy otevřeně na sněmu Soudcovské unie v Ostravě na podzim minulého roku, kde Fiala kandidoval na prezidenta unie. Baxa se proti němu v projevu před volbou ostře vymezil, jakkoliv jej ani jednou ve svém vystoupení nejmenoval.

Minimálně jeden z Baxou preferovaných kandidátů má však šanci být místopředsedou NSS v případě, že do jeho čela Mazanec nastoupí. Jedná se o Barboru Pořízkovou. S Pražským hradem byla konzultována tři jména jeho potenciálních zástupců, přičemž Fiala mezi nimi není. Vedle Pořízkové pak měl Mazanec konzultovat Tomáše Langáška, který na NSS přišel poměrně nedávno z Ústavního soudu, kde zastával funkci generálního sekretáře. Jeho jméno, na rozdíl od Pořízkové, se ovšem na Hradě nesetkalo s pozitivním ohlasem.

Ať bude novým předsedou kdokoliv, čeká jej podle Baxy řada závažných úkolů, například při doplňování soudu nebo v boji s nárůstem agendy. Soud má nyní 31 členů a 34 systemizovaných míst. Za 15 let fungování jich šest odešlo do penze, šest dalších zemřelo, tři soudci jsou na deset let u Ústavního soudu, jeden dočasně působí v Tribunálu Soudního dvora EU. Dalších několik zvažuje či plánuje odchod kvůli věku, soudkyně Daniela Zemanová je na odchodu za jinou agendou do Prahy.

Hledání nových posil je podle Baxy nekončící proces. Opakovaně sahá i k odborníkům z jiných právních profesí, nové členy soudu přivedl z advokacie, akademické sféry, nyní se o místo u NSS uchází Ivo Pospíšil, generální sekretář Ústavního soudu. Výhodou pestrého složení soudu je podle Baxy různost názorů, zkušeností a pohledů.

Sám Baxa chce zůstat řadovým soudcem NSS. „Nemám ani nehledám žádnou jinou alternativu,“ uvedl už dříve. „Chci jak sám sobě, tak kolegům i vnějšímu světu ukázat, že to jde. Že i z takovéhle vysoké pozice se člověk zařadí tam, odkud vyšel, a že to není žádný pád do propasti, ale naprosto přirozená věc,“ uvedl Baxa.

(pd, čtk)