Advokáti budou slavit v Luhačovicích Foto: archiv

Právníci se sjíždí do Luhačovic, oslaví sto let české a slovenské advokacie

Vzájemné konzultace navazující na říjnové události roku 1918 vyústily koncem téhož roku v setkání advokátů z Čech, Moravy, Slezska a Slovenska v Luhačovicích, jež se stalo základem nové národní podoby či přímo konstituce jednotlivých samospráv svobodné advokacie. A právě tuto událost budou po sto letech 20.-22. září v Luhačovicích slavit zástupci České a Slovenské advokátní komory.

V pátek proběhne hlavní den celé akce, kdy budou probíhat konference a odborné semináře o advokacii. Dopolední program konference bude slavnostní, s hlavními historickými referáty o vývoji české, slovenské a zakarpatské advokacie během uplynulých 100 let a se zdravicemi zahraničních a českých justičních hostů. Vystoupí například předseda ČAK Vladimír Jirousek, předseda SAK Tomáš Borec nebo bývalý soudce ústavního soudu Stanislav Balík.

Odpolední program bude rozdělen na dva odborné panely: Konference o dějinách advokacie (přednášky k tématům, jak se vyvíjela povinnost mlčenlivosti v průběhu století, o významných osobnostech z řad advokátů, které bojovaly proti totalitním režimům, ženy a advokacie v průběhu století atd.) a Konference k aktuálním problémům českého a slovenského práva a advokacie (přednášky k tématům ataků na základní pilíře fungování advokacie, aktuální problematiky v oblasti trestního, soukromého a advokátního práva, informace o aktuálních problémech v SR atd.). Na panelech vystoupí například advokáti Tomáš Sokol, Lukáš Trojan, Daniela Kovářová nebo ústavní soudce David Uhlíř.

V sobotu si advokáti společně zasportují, součástí akce bude i koncert Janka Ledeckého nebo Jany Kirschner.

Podrobný program najdete zde.

(epa)