Fotografie z protiteroristického cvičení "Muzeum" Foto: Policie ČR

V Praze se konalo největší protiteroristické cvičení v ČR

V pražském Kongresovém centru dnes policejní Útvar rychlého nasazení spolu s hasiči a záchranáři trénoval dosud největší protiteroristický zásah na území Česka. Akce se účastnilo zhruba 400 policistů, rukojmích bylo kolem 2000, řekla novinářům mluvčí policejního prezidia Ivana Nguyenová.

Podle scénáře cvičení zaútočila zhruba čtyřicítka ozbrojenců ráno. Podle Nguyenové „útočníci“ přerušili muzikálové představení a požadovali, aby byli z vězení propuštěni jejich společníci. Jinak odmítali vyjednávat. Před devátou hodinou byli v Kongresovém centru k vidění desítky rukojmích, někteří seděli, jiní stáli s rukama položenýma na oknech nebo za hlavou. Kolem nich procházeli zakuklení ozbrojenci, další stáli na střeše.

Policejní jednotky, hasiči i záchranáři k centru přijeli v 10:00, v tu dobu už kolem budovy kroužily vrtulníky. Teroristé ze střechy po policistech několikrát vystřelili, pak je ostřelovači zneškodnili. Vzápětí se někteří policisté z vrtulníků slanili na střechu, další se dostali vchodem do budovy, kde začali osvobozovat rukojmí. Velká část z nich vyběhla ven během několika prvních minut zásahu.

Záchranáři se museli fingovaně postarat o asi šest desítek lidí, z toho zhruba 15 bylo „zraněno“ těžce. Mluvčí záchranné služby Jana Poštová řekla, že zhruba šesti lidem se v průběhu cvičení udělalo skutečně špatně, o ty se záchranáři postarali.

Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), který akci sledoval, jsou podobná cvičení na místě. „V Evropě riziko útoku na měkké cíle, jako je například muzikálové představení, existuje. Vláda se snaží na tyto hrozby reagovat, máme koncepci ochrany měkkých cílů, nicméně kromě koncepční práce je potřeba vyzkoušet nasazení jednotek v praxi,“ řekl Hamáček. Premiér Andrej Babiš (ANO) řekl, že s Hamáčkem diskutovali o nákupu modernějšího vrtulníku pro policii.

Podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého měl totiž Útvar rychlého nasazení vrtulníky zapůjčené od armády. Ta do dnešního cvičení zapojena nebyla, v reálu by se ale na zásahu podílela. Příprava cvičení trvala podle Tuhého půl roku. Výsledkem cvičení budou podle něj mimo jiné návrhy pro policii i integrovaný záchranný systém, co je potřeba modernizovat.

Zástupci záchranné služby na twitteru uvedli, že se cvičení účastnilo asi 40 zdravotníků. Spolu s hasiči, kterých se také zapojilo několik desítek, zároveň upozornili na to, aby veřejnost ohledně nácviku nevolala na tísňové linky. Kongresové centrum a jeho nejbližší okolí by mělo být otevřeno kolem 13:00.

Poslední protiteroristické cvičení se při tom konalo v Praze před dvěma měsíci v noci z 20. na 21. června 2018. Šlo simulaci sebevražedného útoku muslimů v pražském metru, jak o akci Česká justice informovala.

Fotky z letošního cvičení Muzeum 2018 20. června.

(ire, čtk)