Krajský soud v Ostravě Foto: Tiskový odbor Ministerstva spravedlnosti

Boj o platy nekončí, uvedl Kněžínek při návštěvě ostravského soudu

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek pokračuje v návštěvách soudů. Po nedávné návštěvě Brna zamířil tentokrát na sever Moravy, konkrétně do Ostravy a Přerova. Na Krajském soudě v Ostravě ho v úterý 27. listopadu dopoledne přivítala předsedkyně Iva Hrdinová, odpoledne se pak setkal s předsedou přerovského okresního soudu Jiřím Barboříkem.

„Tato neformální setkávání jako dnes na Krajském soudě v Ostravě a Okresním soudě v Přerově mají za cíl především zjištění zpětné vazby a sdílení zkušeností. Okresní soudy jsou pak v první linii a mě zajímá i jejich pohled na věc. Se soudy a soudci se chceme bavit naprosto otevřeně,” uvedl ministr spravedlnosti Jan Kněžínek.

Na soudech se diskutovalo o výběru soudců, o platech nesoudcovského personálu, u nichž dojde od ledna 2019 k navýšení, o insolvencích nebo o zákoně o znalcích a tlumočnících. Konkrétně u výběru soudců bude brzy vyhodnoceno fungování dosavadního systému. Zájemci o profesi soudce musí vědět, co je čeká, proto Ministerstvo spravedlnosti v dohledné době zveřejní jeden ze starších testů na Justiční akademii a podrobnější statistiky, aby přilákalo další kandidáty na justiční čekatele.

Krajský soud v Ostravě. Ministr a předsedkyně Iva Hrdinová Foto: MSP

Zástupci z řad justice a ministerstva otevřeli také otázku odměňování nesoudcovského personálu, které se brzy dočká změny. Od 1. ledna totiž dojde k navýšení platů zaměstnanců soudů pracujících na pozicích zapisovatelek, vyšších soudních úředníků, asistentů soudců a soudních tajemníků.

„Boj o platy ale letoškem nekončí,“ vzkázal nesoudcovskému personálu Jan Kněžínek, „česká justice je dlouhodobě finančně podhodnocená. Mám na mysli všechny ty, kteří zajišťují správu, tedy ty, bez kterých by soudy a soudci nemohli řádně fungovat. Rád bych se také věnoval přísedícím a znalcům.“ Ministr spravedlnosti zástupce soudů také informoval o tom, že Ministerstvo spravedlnosti připravilo zákon o znalcích a tlumočnících, který je v současné době ve Sněmovně. I díky němu dojde k navýšení odměn znalců, tedy další profese, bez kterých se justice neobejde.

(red)