Trestní oznámení na soudce, který čelí kárnému řízení, podal v únoru Nadační fond proti korupci Foto: archiv

NSZ zrušilo obvinění Autoklubu ČR z podvodu, nebyly splněny podmínky pro zahájení stíhání

Státní zástupce Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) na základě stížnosti zrušil usnesení o zahájení trestního stíhání Autoklubu ČR a jeho bývalého prezidenta Romana Ječmínka. Nebyly splněny zákonné podmínky pro zahájení trestního stíhání, řekl mluvčí NSZ Petr Malý. Policie autoklub i jeho bývalého prezidenta vinila z dotačního podvodu v souvislosti s dotacemi ministerstva školství na podporu sportu. O zrušení obvinění dnes Autoklub ČR informoval v tiskové zprávě.

Policie začala spolek stíhat v polovině září, stíhala i bývalého šéfa organizace Ječmínka. Ječmínkovi v případě odsouzení hrozilo až desetileté vězení. „Státní zástupce Nejvyššího státního zastupitelství na základě stížností jedné právnické a jedné fyzické osoby zrušil usnesení o zahájení trestního stíhání ve vztahu k oběma těmto osobám,“ uvedl Malý. Dodal, že vzhledem k tomu, že jde o přípravné trestní řízení, které je neveřejné, další podrobnosti nelze sdělit. „Pouze můžu obecně doplnit, že nebyly splněny zákonné podmínky pro zahájení trestního stíhání,“ uvedl mluvčí.

Podle už neplatného policejního obvinění se autoklub dotačního podvodu dopustil prostřednictvím bývalého prezidenta Ječmínka při žádosti o dotace z ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Podle kriminalistů záměrně zkresloval údaje o počtu členů.

Autoklub v tiskové zprávě uvedl, že podle vyjádření Nejvyššího státního zastupitelství vyšetřovatelé postavili obvinění pouze na skutečnosti, že oficiální údaje o počtu členů před dobrovolným snížením deklarovaného počtu členů v roce 2015 jsou nepravdivé, a navíc nevymezili rozdíly mezi pojmy klubová členská základna a členská základna platících členů. Ani ministerstvo pak podle autoklubu nebylo schopno vysvětlit, co přesně pojem členská základna představoval. Stejně tak státní zástupce podle autoklubu shledal zásadní pochybení ve výpočtu způsobené škody, která podle obvinění činila téměř 16 milionů korun.

„Vítám, že Nejvyšší státní zastupitelství stíhání v celém rozsahu zrušilo. Od počátku jsme tvrdili, že dotace pro motoristický sport byly poskytovány v souladu s platnými pravidly a obvinění jsme považovali za neoprávněné,“ uvedl prezident Autoklubu ČR Jan Šťovíček. „Pokles počtu členů AČR, ke kterému v roce 2014 skutečně došlo, je odrazem detailní aktualizace členské základny, odstraněním duplicit a již neplatných členů z doby ještě před rokem 1989. Jednoznačně šlo o krok správným směrem, který bylo nutné a správné provést. Stejně tak praxe potvrzuje, že mezi výší dotace a velikostí členské základny není přímá úměra,“ doplnil prezident.

(čtk)