Viktoriagruppe uložila českou naftu v Německu Foto: Jan Rychlý

Obžalobu Páleníka a Perutky kvůli SSHR projedná soud v únoru

Někdejší předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Ondrej Páleník nevyhodnotil před uzavřením smluvního dodatku se společností Viktoriagruppe, že jeho podpis zruší povinnost firmy hradit státu náklady za pronájem nádrže v Nelahozevsi. Tvrdí to obžaloba, podle níž stál za uzavřením nevýhodného dodatku Páleníkův spoluobviněný předchůdce Tomáš Perutka. Soud se začne kauzou zabývat v únoru.

Státní zástupce Tomáš Minx viní Perutku a Páleníka, který dříve řídil také Vojenské zpravodajství, ze zneužití pravomoci a z porušení povinnosti při správě cizího majetku. Svým počínáním podle něj způsobili státu škodu ve výši 49,5 milionu Kč, přičemž jejich jednání „bylo způsobilé“ přivodit další škodu do výše 232,8 milionu. Páleník v médiích uvedl, že vinu odmítá, a obžalobu označil za absurdní.

Případ se týká smlouvy o ochraňování státních hmotných rezerv, kterou SSHR z pozice ukladatele uzavřela v roce 2004 s německou Viktoriagruppe v roli ochraňovatele. O šest let později vznikl ke smlouvě dodatek, podle nějž měla Viktoriagruppe povinnost hradit SSHR náklady na pronájem prázdné nádrže v centrálním tankovišti ropy v Nelahozevsi, což představovalo 4,9 milionu korun měsíčně.

Perutkovi, který byl jakožto místopředseda SSHR pověřený řízením správy, vyčítá obžaloba to, že firmě Viktoragruppe navrhl ukončení její povinnosti hradit náklady za nádrž. Svým podřízeným pak prý dal v červnu 2012 pokyn, aby již společnosti neodesílali faktury. Státnímu provozovateli ropovodů – firmě Mero ČR – tak musela náklady napříště hradit samotná SSHR.

„Byl si plně vědom toho, že SSHR nemá dostatečné finanční prostředky na nákup 100.000 tun ropy a skladovací kapacitu do okamžiku naskladnění ropy nevyužije a že jeho rozhodnutí představuje pro SSHR pouze finanční újmu a nedůvodně finančně zvýhodňuje společnost Viktoriagruppe,“ tvrdí o Perutkovi státní zástupce.

V listopadu 2012 nastoupil do čela SSHR Páleník. Obžaloba uvádí, že Perutka mu na jaře 2013 osobně předal k podpisu nový dodatek ke smlouvě, který povinnost Viktoriagruppe hradit pronájem fakticky zrušil. Páleník dodatek uzavřel, podle státního zástupce navzdory stanovisku šéfky legislativního odboru SSHR.

Minxovi vadí, že Páleník se neobrátil na příslušné odbory SSHR, aby se dověděl, že podpis dodatku je ekonomicky nevýhodný, protože se jím správa bezdůvodně vzdává příjmů a bude hradit nájem nevyužité nádrže. Navíc prý vědomě ignoroval pokyn Bezpečnostní rady státu z roku 2011, který předsedovi SSHR uložil provést externí audit smluv mezi správou a Viktoriagruppe.

Předsedkyně senátu pražského městského soudu Helena Kutzlerová plánuje obžalobu veřejně projednávat v týdnu od 25. února. V případě prokázání viny hrozí mužům pět až 12 let vězení.

Generálporučík Páleník byl loni nepravomocně odsouzen v kauze zneužití Vojenského zpravodajství. Za to, že údajně vyhověl tehdejší šéfce premiérova kabinetu Janě Nagyové (dnes Nečasové) ohledně nelegálního sledování premiérovy manželky, dostal podmínku v délce 1,5 roku a pětiletý zákaz činnosti ve zpravodajských službách a bezpečnostních sborech. Proti verdiktu se odvolal.

(čtk)