Potvrzeno: Sdílení zaměstnanců mezi insolvenčními správci je v pořádku. A správci sdílí i provozovny 

Nedávno schválená novela insolvenčního zákona potvrdila, že insolvenční správci mohou sdílet svůj vyškolený administrativní personál, který nedokáží pracovně vytížit na plný úvazek. Spolu s tím se jim daří také sdílet provozovny, ve kterých řeší s klienty jejich oddlužení. Tu zatím poslední umístili do Kolína, aby tak vyhověli místní poptávce.

Sdílená provozovna, kterou mohou po zarezervování využívat insolvenční správci ze všech koutů republiky, a kterých je v ČR momentálně již devět, vznikla nedaleko vlakového nádraží v Kolíně. Právě svým umístěním potvrdila jednu z klíčových vlastností, tedy výbornou dopravní dostupnost. Sdílená provozovna je plně vybavená kancelář, která splňuje všechny právní náležitosti (např. označení či souhlas s umístěním) a insolvenční správce ji využívá pro jednání s dlužníky i následnou agendu. Jednou z hlavních výhod je právě to, že ani správce, ani dlužník nemusí jezdit daleko a vždy se mají kde sejít. Tuto mezeru na trhu vyplnila společnost Insolvence 2008 a. s.

„Každá nově otevřená provozovna si své uživatele najde velmi rychle a usnadňuje tak dlužníkům komunikaci se svým insolvenčním správcem. Naše služby aktuálně využívá celá čtvrtina insolvenčních správců. Kromě vývoje software a pořádání konferencí a seminářů tedy můžeme insolvenčním správcům pomáhat i v tomto ohledu. Pro zadluženého člověka jsou výdaje na dopravu za svým správcem často zásadní položkou v rozpočtu, kterou nyní může ušetřit a tím se o něco přiblížit svému oddlužení,“ říká k otevření zatím poslední provozovny v Kolíně Mgr. Tomáš Valášek, výkonný ředitel společnosti Insolvence 2008 a. s.

Pro insolvenčního správce představuje sdílená provozovna i další výhody. Provozovnu využívá a její pronájem platí pouze tehdy, když má přidělený případ. Proti nákladům má tedy současně zajištěn i příjem. Všechny provozovny jsou vybaveny zasedací místností pro jednání s dlužníky a oddělenou kanceláří s tiskárnou, kopírkou a připojením na wi-fi. V úředních hodinách je v provozovně přítomný vyškolený administrativní pracovník, který řeší případné neohlášené návštěvy či přebírání pošty. Provozovny se nacházejí ve velkých městech a mají dobrou dostupnost veřejnou dopravou i autem. Sdílení je nejen trend, který se k nám v poslední době dostává ze zahraničí, ale v případě insolvenčních správců i ekonomická nutnost. Personál totiž většinou nedokáží vytěžovat na plný úvazek. Společnost Insolvence 2008 a. s. otevřela svou první sdílenou provozovnu v roce 2017. Všechny provozovny jsou permanentně využívány a společnost aktuálně hledá lokality pro umístění dalších. Nabízené objekty však musí mít dobrou dopravní dostupnost a tento faktor výběr pochopitelně ovlivňuje.

Autor: Insolvence 2008 a.s.