Poslanecká sněmovna Foto: archiv

Koaliční poslanci podpoří původní návrh oddlužovací novely

Vládní poslanci by měli podpořit původní verzi insolvenční novely, kterou Sněmovně s úpravami vrátil Senát. Stejně budou postupovat i u normy se zrušením karenční doby. Novinářům to dnes po jednání vedení koalice řekl šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Podle něj se na postupu dnes dohodli zástupci obou vládních stran ANO a ČSSD.

Senát odmítl novelu zákoníku práce se zrušením karenční doby. Podle původní sněmovní verze by zaměstnavatelé měli od července začít nemocným pracovníkům platit náhrady i v prvních třech dnech nemoci. Insolvenční novelu horní komora upravila, na oddlužení by tak dosáhli i nejchudší. Sněmovní verzi kritizovali odborníci na pomoc předluženým. Podle nich poslanci odmítli „západoevropské oddlužení“.

„Předpokládám, že velká většina poslanců ve Sněmovně podpoří původní verzi pro oddlužení našich občanů. Podle našeho názoru je vyvážená jak na stranu věřitelů, tak na stranu dlužníků,“ uvedl Faltýnek. Vrácená verze ze Senátu podle něj „rovnováhu přesouvá spíše ve prospěch dlužníků“.

Faltýnek míní, že sněmovní předlohy znovu podpoří nejen ANO a sociální demokraté, ale i opoziční kluby. S některými předsedy o tom prý už mluvil.

Zrušení karenční doby si koaliční strany předsevzaly ve vládním programovém prohlášení. Záměr kritizovali ale ve Sněmovně i někteří zákonodárci ANO. Nakonec ho podpořili. „Máme podepsanou koaliční smlouvu, je to jedna z podmínek. Předpokládám, že náš poslanecký klub stejně jako při prvním hlasování, kdy zákon odcházel ze Sněmovny do Senátu, bude jednotný a přehlasujeme veto Senátu,“ řekl předseda poslanců ANO.

Pro přehlasování Senátu je potřeba ve Sněmovně 101 hlas. Vládní poslanci s podporou komunistů potřebný počet mají.

(čtk)