Laura Codruta Kövesiová z Rumunska Foto: Wikipedia

Evropskou prokuraturu povede Rumunka, Francouz nebo Němec

Bývalá hlavní protikorupční žalobkyně v Rumunsku Codruta Kövesiová se dostala do užšího výběru na post šéfa nově vzniklého Úřadu evropského veřejného žalobce (EPPO). S odkazem na zveřejněný dokument Evropského parlamentu o tom informovala rumunská média. Dalšími dvěma kandidáty jsou Jean-François Bohnert z Francie a Andreas Ritter z Německa.

Vznik EPPO byl odsouhlasen v roce 2017 a začít fungovat by měl za dva roky. Bude se na něm podílet 22 členských zemí EU, včetně České republiky. Úřad bude vyšetřovat a stíhat trestné činy proti finančním zájmům EU, tedy především zneužívání unijních fondů, ale také velké přeshraniční podvody s DPH či financování mezinárodního terorismu.

Uchazeče o nejvyšší post této instituce bude nejprve hodnotit několik výborů Evropského parlamentu, který o nich bude následně hlasovat. Volba pak proběhne i v Radě EU. Výběrové komisi se původně přihlásilo 30 kandidátů, u nichž se hodnotily zkušenosti z oboru. Posuzováni byli i z hlediska osobní integrity a nezávislosti.

Rumunský ministr spravedlnosti Tudorel Toader v pondělí večer prohlásil, že vládní činitelé učiní vše, co bude v jejich silách, aby jmenování Kövesiové zabránili. „Myslím, že členové výběrové komise si nejsou vědomi zneužívání pravomocí, jehož se Laura Codruta Kövesiová dopouštěla a které mělo dopad na občany a vládu práva,“ řekl ministr.

Kövesiová stále v čele úřadu DNA od roku 2013. Za dobu jejího pětiletého působení tato instituce obžalovala desítky veřejných činitelů, včetně těch z nejvyšších pater rumunské politiky. Za svou práci si vysloužila pochvalu od Evropské komise. Na žádost Toadera byla v červenci 2018 zbavena úřadu. Ministr tehdy její odvolání zdůvodnil tím, že Kövesiová zneužívala svou pravomoc a tlačila ostatní žalobce k zahájení vyšetřování vysoce postavených politiků. Žalobkyně tato obvinění odmítá.

(čtk)