Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský Foto: Senát

Poslanci příští týden vyslechnou špičky justice: dorazí Rychetský i Pavel Zeman

Na podvýbor pro justici a soudní samosprávu Poslanecké sněmovny přijdou příští týden ve středu špičky justice. Pozváni byli předsedové obou vrchních soudů Jaroslav Bureš a Robert Gryga, předsedové Nejvyššího a Nejvyššího správního soudu Pavel Šámal a Michal Mazanec, předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský a nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. České justici to sdělil předseda podvýboru, poslanec ODS Pavel Blažek.

České justici potvrdil účast předseda NSS Michal Mazanec s tím, že jednání je uzavřené a program obecný. Svoji účast přislíbil i předseda ÚS Pavel Rychetský. Chybět bude naopak předseda NS Pavel Šámal, který má dlouhodobě plánovanou zahraniční dovolenou. Zastupovat jej bude nikoliv místopředseda soudu Roman Fiala, ale nový předseda civilního kolegia Jan Eliáš.

Jakkoliv je program podvýboru obecný, dá se předpokládat, že jeho stěžejním tématem bude pokračování minulé debaty. Tedy otázka možného ovlivňování justice jako celku a prezidentem Milošem Zemanem a jeho okolím konkrétně. Na posledním jednání tělesa vystoupil bývalý předseda NSS Josef Baxa a soudce ÚS Vojtěch Šimíček, kteří popsali své dojmy a zkušenosti ze styku s prezidentem Zemanem a jeho kancléřem a podnikatelem v cestovním ruchu Vratislavem Mynářem.

Podvýbor se po veřejném i následném neveřejném jednání usnesl, že k ovlivnění soudců nedošlo. 

Že se bude zájem poslanců ubírat tímto směrem nasvědčuje i to, že se jednání podvýboru má zúčastnit nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Ten před dvěma lety odmítl pozvání ke schůzce s prezidentem Zemanem, neboť se podle oficiálního zdůvodnění domníval, že by se debata mohla týkat i vyšetřování případu údajné korupce v Lesní správě Lány. Podle informací České justice přitom do té doby velmi často s prezidentem pobýval a otevřeně diskutoval i neformálně aktuální problémy justice.

(pd, epa)