Pražská čtvrť Letňany Foto: wikipedia

Úřednická čtvrť v Letňanech: s justicí o ní nikdo nejednal

Záměr premiéra a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše vybudovat v pražských Letňanech tzv. úřednickou čtvrť dostává pomalu konkrétní podobu. Včera Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZVSM) zveřejnil seznam budov, které se uvolní poté, co bude tento projekt realizován. Ze seznamu vyplývá, že by se do Letňan sestěhovalo i několik sídel centrálních úřadů, což by mělo i dopad na pražskou justici. S jejími představiteli však dosud nikdo o záměru nejednal.

Opakuje se tak situace, kdy se někdejší ministr spravedlnosti Robert Pelikán nadchl pro projekt justičního areálu v bývalých kasárnách v Karlíně. S justicí se však nikdo o vhodnosti objektu pro potřeby pražské justice dopředu nebavil, což vyvolalo mezi soudci oprávněnou kritiku. Že tomu tak je i v případě čtvrti Andreje Babiše potvrdil České justici předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra.

Do Letňan by se přitom mohlo přesunout například sídlo Generálního finančního ředitelství, Česká inspekce životního prostředí, Česká inspekce životního prostředí, Generální ředitelství cel, Státní veterinární správa, Správa státních hmotných rezerv, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, ale třeba i ministerstva pro místní rozvoj, kultury a potenciálně i financí. To by vcelku jistě výrazně zvedlo nápad u zdejšího soudu, a to ve všech jeho agendách.

Letňany spadají pod Obvodní soud pro Prahu 9 (OS), kde České justici potvrdili, že ani s nimi zatím nikdo věc neprojednával. „Dopady stěhování některých státních institucí do obvodu Obvodního soudu pro Prahu 9 s vedením tohoto soudu zatím nikdo neprojednával, ale že je možné, že proběhlo jednání na úrovni Městského soudu. Odhad dopadů tohoto stěhování na soud zatím nelze učinit, protože není jasné, které všechny ústřední orgány by byly v Letňanech centralizovány. V případě potřeby personálního posílení soudu by tato situace jistě byla systémově řešena s Ministerstvem spravedlnosti a nadřízeným soudem, avšak nyní je vzhledem k rané fázi celého projektu tato diskuze předčasná“, uvedla Martina Tichá z OS pro Prahu 9.

Zdejší soud by tak nově řešil například agendu náhrady škod způsobených ve stavebním řízení, která je nyní u OS pro Prahu 1, v jehož obvodu sídlí MMR či spory o náhrady škod způsobených v daňových řízeních v případě, že by se MF taktéž přesunulo do Letňan. Další desítky, možná stovky sporů by přibyly v souvislosti s přesunem i dalších výše zmíněných úřadů.

Petr Dimun