Nejvyšší správní soud žalobu odmítl jako nepřípustnou Ilustrační foto

Vládní legislativci vrátili novelu exekučního řádu zpět na ministerstvo

Projednávání novely Občanského soudního řádu a Exekučního řádu se vrací zpět na Ministerstvo spravedlnosti. Rozhodla o tom na svém pátečním jednání Legislativní rada vlády (LRV).  Ta projednávání návrhu přerušila, a doporučila předkladateli, aby návrh upravil ve smyslu připomínek uvedených ve zpravodajské zprávě.

Legislativci nesouhlasili například s navrženým konceptem koncentrace exekucí, sdělil České justici člen Legislativní rady vlády Michal Žižlavský. LRV ke stejnému kroku přistoupila již před dvěma roky.

Zásadní nedostatek vidí Žižlavský v tom, že návrh řeší jen „viditelnou část ledovce nad hladinou“. Podstatně větší, skrytá část problému, je v tom, že máme zastaralý procesní předpis, tolikrát měněný, že jeho vyšší kvalitu již nemohou přinést dílčí změny. Tento stav sice nevznikl vinou předkladatele, to ale nic nemění na tom, že existuje. „Za této situace je obtížné hodnotit pouhou legislativní techniku navrhovaného řešení. Nedá se oddělit od hlavního problému,“ konstatuje Žižlavský.

Nová procesní úprava

Jak uvádí zpravodajská zpráva, dnes platný občanský soudní řád pochází z jiné doby, přežil se, ale pokračuje. Jeho neustálé dílčí změny nemohou funkčním způsobem změnit jeho podstatu a ideová východiska. Další a další novelizace zastaralého a nefunkčního předpisu připomínají podle zprávy situaci, kdy se nakládá zboží na loď, která se potápí. Pak je v podstatě jedno, o jak kvalitní zboží (novelu) jde. Ze sledovaného pohledu není vyřešena základní otázka, zda vůbec existuje racionální důvod duální úpravy exekucí v občanském soudním řádu a exekučním řádu.

Vady současné úpravy, včetně slabých míst, která správně identifikuje předkladatel, lze podle hodnocení reálně napravit jen systémovým řešením v podobě nového předpisu. Ten by měl vnést do vztahů dlužníků a věřitelů racionalitu a postihnout celý civilní proces, počínaje žalobou (podávanou jen tehdy, má-li dlužník majetek), a konče uspokojením nároku v exekuci anebo řešením úpadku dlužníka v insolvenci. „Bylo by lépe neusilovat o další novelizace roztříštěných procesních norem, a vytvořit zákon nový, koncepčně konzistentní. Ten ovšem předložen není, a je tedy třeba zodpovědět otázku, nakolik nezbytný je předložený návrh.“ Žižlavskému vadí i některá konkrétní ustanovení. Pokud se týká zastavení exekuce tam, kde dlouhodobě nedochází…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Dušan Šrámek