Klára Samková na tiskové konferenci Foto: Facebook

Samková se bude opět soudit s advokátní komorou, ta potvrdila její trest za prokletí tureckého velvyslance

Česká advokátní komora (ČAK) potvrdila advokátce Kláře Samkové pokutu 25 tisíc korun a náklady řízení za její veřejný projev před tureckou ambasádou. „Odvolací kárný senát mi sdělil, že politický projev před tureckým velvyslanectvím byl výkon advokacie,“ řekla Samková České justici s tím, že proti rozhodnutí podá správní žalobu. Rozhodnutí ČAK je nyní pravomocné. Samková také chce požádat o přijetí u prezidenta Miloše Zemana.

V projevu, který zazněl 7. června 2016 před tureckou ambasádou, Samková na adresu velvyslance Ahmeta Bigaliho uvedla: „Proklínám vás, proklínám vás, proklínám vás. Umřete dřív, než zplodíte syny, a umřete beze cti.“ Policie později věc odložila s tím, že projev Samkové byl v mezích svobody projevu. Podle advokátní komory se však takto advokát nesmí na veřejnosti vyjadřovat, aby neohrozil vážnost celého stavu. Kárný senát ji proto uložil pokutu 25 tisíc korun. Proti jeho rozhodnutí se Samková odvolala.

Odvolací kárný senát ČAK původní rozhodnutí potvrdil v celé šíři přičemž zdůraznil, že Samková porušila základní etické principy, kterými je advokát povinen se řídit. „Důstojnost a vážnost stavu upravená v čl. 4 odst. 1 etického kodexu vyžaduje od advokátů poměrně jednoduchou všeobecnou povinnost poctivého, čestného a slušného chování, které odpovídá jejich společenskému a profesnímu postavení,“ uvádí ČAK v rozhodnutí, které má Česká justice k dispozici. Odvolací senát v rozhodnutí také uvádí, že být advokátem není povinnost a komu stavovská pravidla připadají nesnesitelná, „jistě najde uplatnění v jiném, oboru“. Nevhodné vyjadřování vůči Komoře představitelé Komory vyčítají Samkové dlouhodobě. Veřejně proti ní vystoupil i předseda Vladimír Jirousek nebo další člen vedení Tomáš Sokol. 

Samková své vyjádření před ambasádou obhajovala mimo jiné tím, že zvolila takový způsob komunikace, který odpovídá kulturnímu vzorci tureckého velvyslance. Dříve pak vzbudila pozornost, když na semináři v Poslanecké sněmovně přirovnala islám k nacismu, fašismu a komunismu. „Netuším proč se tady Evropský soud pro lidská práva „džubal“ s nějakou svobodou projevu. Proti rozhodnutí odvolacího  kárného senátu podávám správní žalobu,“ zlobí se advokátka kvůli nejnovějšímu rozhodnutí ČAK. Své výroky a postih za ně chce také probrat s prezidentem Zemanem, kterého požádá o přijetí.
S Komorou se Samková už soudí kvůli jiné kárné žalobě. Městský soud v Praze v říjnu vrátil ČAK k novému projednání kárnou žalobu, kdy Komora Samkové uložila pokutu ve výši 50 tisíc korun, jež jí byla vyměřena mimo jiné za výroky pronesené na adresu orgánů činných v trestním řízení. 

Klára Samková také nedávno oznámila, že se rozhodla kandidovat do Evropského parlamentu za Alternativu pro Českou republiku.

Eva Paseková