Návrh se před měsícem po schválení vládou dočkal kritiky například od opoziční ODS Foto archiv

Terorismus nebo organizovaná kriminalita: Ministerstvo zvažuje povolení odposlechů bez souhlasu soudu

Ministerstvo spravedlnosti zvažuje do trestního řádu prosadit paragraf, podle kterého by policie mohla odposlouchávat subjekty i bez souhlasu soudu. Podle resortu jsou případy, kdy by policie potřebovala tyto prostředky z naléhavých důvodů nasadit okamžitě. Návrh nyní pojednává s Nejvyšším státním zastupitelstvím.

„V některých případech, jako je terorismus, ale i v případě jiných zvlášť závažných trestných činů, je třeba jednat velice rychle a může to být otázka minut či hodin. Celý administrativní proces získání povolení soudce přitom přece jen určitý čas vyžaduje,“ vysvětlil mluvčí resortu spravedlnosti Vladimír Řepka deníku Aktuálně.cz, který o stanovisku Ministerstva spravedlnosti k odposlechům bez souhlasu soudu informoval.

Poprvé s touto myšlenkou seznámil poslance nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman na podvýboru pro justici a soudní samosprávu na konci února tohoto roku. Zákonodárcům předestřel myšlenku, zda by nebylo vhodné upravit pravomoci orgánů činných v trestním řízení tak, aby mohly mnohem rychleji nasazovat operativní techniku. Například odposlechy s dodatečným povolením soudu, a to v případě náhlého teroristického útoku. Ministerstvo spravedlnosti uvádí také příklady organizované drogové kriminality či korupce.

Nabízí se otázka, zda by u takového ustanovení v trestním řádu nehrozilo riziko zneužití. „Státní zástupce nebo jakýkoliv orgán, který by tohle použil, by musel odůvodnit naprostou naléhavost a musela by to být opravdu výjimka z výjimek,“ řekla Aktuálně.cz prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová.

V tuzemsku nyní vydává soudce na žádost státního zástupce příkaz k odposlechu a záznamu telekomunikačního provozu za podmínek stanovených v § 88 trestního řádu. Zákonnost odposlechu může přezkoumat Nejvyšší soud. Bez povolení soudu je odposlech ilegální.

(epa)