Foto: archiv ÚOOZ

Po včerejší razii v Brně obvinili kriminalisté devět lidí

Kriminalisté obvinili v noci na dnešek devět lidí v souvislosti se čtvrteční razii na radnici městské části Brno-střed. V tiskové zprávě to uvedl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. O návrhu na vazbu má státní zástupce rozhodnout dnes. Obvinění padla z trestných činů účast na organizované zločinecké skupině, zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářských trestných činů. Budova radnice v Dominikánské ulici zůstane uzavřena i dnes.

„Kriminalisté zajišťovali důkazy k podezření z nezákonného ovlivňování veřejných zakázek zadávaných Úřadem městské části Brno – střed a v této souvislosti bylo ve večerních a nočních hodinách ze čtvrtka na pátek obviněno devět osob,“ uvedl Ibehej. Nebyl obviněn nikdo s imunitou, řekl pro Deník N vrchní státní zástupce v Olomouci Ivo Ištvan. Znamená to, že mezi nimi není ani místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek, se kterým policie ve čtvrtek také mluvila.

Městský soud v Brně zatím podle mluvčí Petry Hovorkové neeviduje žádné návrhy na vazbu. „Dle mých aktuálních informací by měly případné návrhy dojít až během sobotního dne, kdy by o nich mělo být také rozhodnuto,“ uvedla Hovorková.

Policisté ve čtvrtek zasahovali v úřadu od časných ranních hodin zhruba do dnešních 3:00, poté podle tajemníka úřadu Petra Štiky práci přerušili. „Bylo mi řečeno, že se bude pokračovat. Nevím, jak dlouho to potrvá, budovu v Dominikánské ale ještě dnes necháme uzavřenou po celý den. Máme zde navíc vytahané věci, stoly s podklady na chodbách,“ řekl ČTK Štika. Ostatní pracoviště budou otevřená, například v Měnínské či na Malinovského náměstí.

NCOZ od čtvrtečního rána zasahovala na vícero místech v zemi ve dvou oddělených případech. „Souběžně s touto trestní věcí probíhalo dokumentační zajišťování důkazů v prostorách Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a na některých dalších místech souvisejících s rozhodováním uvedeného úřadu v oblasti zadávání veřejných zakázek. V této samostatně vedené trestní věci nebyla žádná osoba obviněna,“ sdělil Ibehej.

Detektivové přišli do pražského sídla firmy Kapsch, která provozuje mýtný systém v Česku, bytu ředitele Kapsch, sídla ÚOHS v Brně, k místopředsedovi hnutí ANO Jaroslavu Faltýnkovi a v Prostějově k vlivnému sportovnímu manažerovi Miroslavu Černoškovi.

Policie podezřívá podle serveru Novinky.cz předsedu ÚOHS Petra Rafaje a ředitele české pobočky Kapsche Karla Feixe z korupce. Podezření souvisí se zakázkou ministerstva dopravy na výběr mýtného. Podle serveru to vyplývá z příkazu k prohlídce, který zmiňuje i místopředsedkyni ÚOHS Evu Kubišovou.

Radnice Brna-středu byla celý čtvrtek zavřená. Policisté zasahovali také ve Správě nemovitostí v Měnínské ulici, která pod radnici spadá.

Podle některých médií policisté zadrželi radního, někdejšího místostarostu a člena dozorčí rady státního podniku ČD Cargo Jiřího Švachulu (ANO). Švachula působí podle serveru Lidovky.cz na ÚOHS jako člen rozkladové komise pro dohled nad zadáváním veřejných zakázek v Brně.

(čtk)