Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek Foto: MSP

Vláda schválila nové soudce, podle Kněžínka je 39 míst neobsazených

Návrh ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO) na jmenování 24 nových soudců dnes schválila vláda. Kněžínek to řekl na tiskové konferenci po jednání kabinetu. Dva z kandidátů – státní zástupci Radek Doležel z Nejvyššího státního zastupitelství a Petr Škvain z pražského vrchního státního zastupitelství – by měli zamířit k Nejvyššímu soudu.

„Vláda schválila jmenování 24 nových soudců, kteří by měli doplnit stavy justice v České republice zejména v souvislosti s tím, jak soudci postupně končí ve funkci z důvodu dosažení věku 70 let. Jen pro ilustraci, v tuto chvíli máme 39 neobsazených soudcovských míst,“ uvedl Kněžínek.

Mezi navrženými kandidáty převažují muži – je jich 14. Ve skupině je celkem 12 justičních čekatelů, sedm asistentů soudců, dva advokáti, jeden kandidát s jinou právní praxí a dva zmínění státní zástupci. Zde si můžete prohlédnout jejich seznam.

Pět nováčků by mělo zamířit k soudům v působnosti Krajského soudu v Ostravě. Po čtyřech soudcích má přibýt do obvodů středočeského a ústeckého krajského soudu. Tři posily mají získat soudy v působnosti Městského soudu v Praze a také Krajského soudu v Hradci Králové. Dva kandidáti zamíří pod českobudějovický krajský soud a poslední ke Krajskému soudu v Plzni.

Co se týče Nejvyššího soudu, šestačtyřicetiletý Doležel už u něj dříve působil, a to jako asistent soudce. Státním zástupcem byl jmenován v roce 2006. Nejprve pracoval na brněnském městském státním zastupitelství. O tři roky později postoupil na Nejvyšší státní zastupitelství, kde nyní řídí odbor mimořádných opravných prostředků. Je také členem Legislativní rady vlády.

Čtyřicetiletý Škvain dříve pracoval jako advokát zaměřený na trestní právo, byl také asistentem na plzeňské právnické fakultě a vědeckým pracovníkem Ústavu státu a práva. Státním zástupcem je od podzimu 2016, na pražském vrchním státním zastupitelství pracuje v legislativním a analytickém oddělení.

Podle statistik ministerstva spravedlnosti bylo na počátku letošního února činných 3024 soudců. Prezident Miloš Zeman naposledy jmenoval nové soudce loni v říjnu, tehdy jich bylo 41.

(čtk, epa)